Het LoRa-weerstation project

Het LoRa-weerstation projectAfgelopen maart is Hubert Heijnen bij ons begonnen aan zijn afstudeerstage. Hubert is vierdejaarsstudent ICT & Technology aan de Fontys in Eindhoven. Zijn afstudeerproject bestaat uit het bouwen van een heus ENTER weerstation dat gebruik maakt van een LoRa netwerk.

LoRa (Long Range) is de technologie waar LoRaWAN (Low Power Wide Area Networks) de specificatie van is. Het is een relatief nieuwe en energiezuinige netwerktechnologie die sinds juni 2015 bestaat. Waar 3G en 4G technologie is ontwikkeld om grote hoeveelheden data te transporteren van en naar het internet, is LoRa ontwikkeld om kleine hoeveelheden data te transporteren. Daardoor is het mogelijk om miljoenen apparaten die weinig data gebruiken op grote afstand te verbinden met het internet met een zeer laag energieverbruik. Apparaten die verbonden zijn met LoRa sturen of ontvangen op afgesproken momenten berichten via het netwerk naar het internet en ‘slapen’ vervolgens verder. Bij het versturen verbruikt het apparaat energie. Als de gegevens zijn verstuurd, ‘luistert’ het apparaat of er nog nieuwe opdrachten zijn en vervolgens gaat het apparaat weer in de energiezuinige standby-modus. Het grote voordeel hieran is dat de accu van een apparaat verbonden met LoRa tot tien jaar lang data kan verzenden en ontvangen. En dat met slechts twee penlite-batterijen!

Het doel van dit project is om een toepassing te ontwikkelen die laat zien waar een LoRa netwerk in combinatie met een embedded server voor gebruikt kan worden. Daarnaast willen wij als bedrijf kennis van en ervaring met LoRa opdoen en het prototype dat Hubert bouwt, is daarvan een voorbeeld. Dit prototype is een weerstation dat communiceert met een server via een LoRa netwerk. Door een weerstation te koppelen aan een LoRa netwerk kunnen de weersomstandigheden worden gemeten. Ondanks dat het weer snel kan omslaan, is het niet nodig dat er een continue datastroom is. Het volstaat om een keer in de vijf minuten een meting te verrichten en dit naar een centrale netwerkserver te sturen. De data wordt opgeslagen op deze netwerkserver en de eigen ontwikkelde front-end applicatie zorgt voor de weergave van de data. Het omvat daarmee een project waarbij zowel hardware als software zijn betrokken. Hubert is bezig met het maken van prototypes om te zien of de data op de juiste manier uitgelezen kan worden door de applicatie.

De resultaten en opgedane kennis van dit project worden verzameld en gearchiveerd, zodat dit in de toekomst als startpunt gebruikt kan worden voor volgende projecten. Dit project is een mooi begin en kan daarnaast als demo gebruikt worden voor mogelijke applicaties en om aan klanten te laten zien tijdens conventies of bedrijfsbezoeken.

Geïnteresseerd en wil je meer te weten komen over LoRa? Hier en hier lees je er meer over.