02 maart 2023

Blog René van de Pas - Omgaan met tegenslagen in je carrière

Tegenslagen in je carrière: bijna iedereen krijgt ermee te maken. Soms zijn het twijfels over je huidige baan, soms dingen die fout gingen, misschien ben je afgewezen voor je droombaan of, in een enkel geval, ben je misschien zelfs je baan kwijtgeraakt. Lastig, maar ook heel leerzaam. Hieronder geef ik je enkele handvatten om (succesvol) om te gaan met teleurstellingen.

Accepteer de situatie voor het moment zelf even
Misschien wel een van de meest lastige dingen om te doen, maar tegelijk ook de belangrijkste stap in dit proces. Want hoe vaak kom je wel niet in een situatie terecht waar je zelf geen invloed op hebt? Waar je wel invloed op hebt, is hoe je met deze tegenslag omgaat. Het scheelt ontzettend veel frustratie én energie als je de situatie kunt accepteren zoals die is. Energie die je kunt gebruiken om vooruit te kijken en actie te ondernemen om weer ‘on track’ te komen.

Sociale ondersteuning
Erover praten is altijd goed. Dat lucht op en brengt je verder. Bij tegenslag is het belangrijk om mensen in je omgeving te hebben die je steunen. Sympathieke, betrouwbare collega’s en een positieve werksfeer vormen een ideale omgeving om fouten te durven maken en daarvan te leren als het even niet loopt op je werk. Heb je je droombaan niet gekregen? Of ben je je baan kwijtgeraakt? Praat daarover met vrienden en familie. Mensen die je goed kennen en die je steunen en die je ook weer een stap verder kunnen helpen bij het volgende punt: proberen te leren van je tegenslag.

René van de PasProbeer te leren van je tegenslag
Wanneer je jouw situatie in bepaalde mate hebt weten te accepteren, kun je kijken of je iets van je tegenslag kan leren. Als alle emoties rondom de tegenslag weg zijn, maak dan nog eens een rationele analyse. Wanneer ging het fout? Wat zou je anders doen de volgende keer? Zie de tegenslag als een leermoment en neem deze mee in de toekomst. Onthoud de beroemde uitspraak van de Dalai Lama: “When you lose, don’t lose the lesson”.

Relativeren, rusten en sporten
Iedere tegenslag zorgt voor stress in enige mate. Dit gaat op een gegeven moment wel weer weg. Het is van belang dat je vertrouwen in jezelf en je kwaliteiten blijft houden. Zorg goed voor jezelf tijdens een tegenslag. Doe dingen waarvan jij ontspant. Beloon jezelf wanneer iets goed gaat en vind de mentale kracht om sterker uit de strijd te komen.

Doelen aanpassen en doorgaan
Als de tijd rijp is, spring je weer het zadel in met nieuwe energie en ga je er weer vol voor. Kijk nog eens goed naar de doelen die je voor jezelf hebt opgesteld. Passen de doelen nog bij je? Staan je carrièredoelstellingen je privéleven niet in de weg? Pas zo nodig je doelen aan zodat deze weer goed bij je passen en je deze ook daadwerkelijk kun behalen! Ook is het belangrijk om te kijken of jouw carrièredoelstellingen nog passen bij jouw loopbaanwaarden. Wat loopbaanwaarden precies zijn, leg ik je binnenkort uit in mijn volgende blog.