01 februari 2021

Emma Munnig Schmidt: concrete analyticus

Header zweefvliegen Emma

Emma werkt sinds januari 2019 bij ENTER. Als academica wilde ze graag het bedrijfsleven in en ENTER bood haar de kans om bij verschillende opdrachtgevers op verschillende projecten ervaring op te doen.

“Ik heb Biomedische Technologie gestudeerd; een mix tussen het chemische biologie, tissue engineering en mechanica. Het was of dat of Ruimte- en Luchtvaarttechniek”, vertelt ze. Twee heel verschillende dingen, maar de keus viel op Biomedische Technologie omdat ze in haar vrije tijd als zweefvlieger actief is en daarbij ook zelf aan de vliegtuigen sleutelt. Lachend: “Ik vond het menselijk lichaam ook heel interessant, in combinatie met technologie, maar daar is lastig een zaterdagmiddaghobby in te vinden.”

"Ik wil graag resultaten zien van de technologie waar ik aan werk"

Emma Munnig Schmidt

Resultaten

Dan weer serieus: “Ik heb me altijd voorgenomen dat ik geen PhD wilde doen, puur om het doen van een PhD. Als ik iets had gevonden dat perfect paste, had ik het zeker overwogen, maar ik jaag geen academische carrière na. Ik zie mezelf niet nog vier jaar onderzoek doen voor het onderzoek. Ik ben praktisch ingesteld en ik wil graag concrete resultaten zien. Dat kan iets heel groots zijn, zoals een machine, of iets kleins op celniveau, of misschien nog wel kleiner. Maar wel graag iets dat uiteindelijk bedoeld is om toe te passen. En als ik daarmee ook nog een steentje kan bijdragen aan een betere of schonere wereld, zou dat helemaal mooi meegenomen zijn. Dat idealisme heb ik wel in me.”

Via ENTER ging ze eerst aan de slag in een rol bij Bosch. Ze had daar een dynamische functie waar ze tussen de verschillende lagen door werkte. Het ene moment met het management en het andere moment met operators. “Het leuke was, dat er ter plekke ook productie was. Je kon het zien, het was tastbaar.”

Emma Munnig Schmidt
Emma Munnig Schmidt


Technisch inhoudelijk

Emma werkte bij Bosch aan verschillende projecten. Zo pakte ze zelfstandig een probleemanalyse op van een wasmachine die niet goed functioneerde. “Dat was technisch heel interessant, maar ook spannend. En samen met een team heb ik gewerkt aan een nieuwe generatie product en ook aan een nieuw proces. Het was heel divers. Het enige dat ik jammer vond, was dat ik als Project Leader op een niveau bezig was, waar ik vooral het overzicht moest houden. Maar als het dan technisch inhoudelijk werd, moest ik het afgeven aan de engineers en dat vond ik wel heel erg jammer.”

"Ik ben praktisch ingesteld en ik wil graag concrete resultaten zien. Dat kan iets heel groots zijn, zoals een machine, of iets kleins op celniveau, of misschien nog wel kleiner.

Emma Munnig Schmidt

Emma, die momenteel een nieuwe opdracht zoekt via ENTER, is dus vooral op zoek naar werk waar ze haar technische capaciteiten weer beter kan inzetten. “Als Project Leader moet je vaak achter mensen aan zitten en dat is niet zo aan mij besteed. En ik sta graag dichter op de technologie. Dat kan overigens best in een laboratorium zijn, maar dan wel voor een opdrachtgever en niet in academische vorm.”

Individualistische teamsport

Haar collega’s bij Bosch omschrijven haar als empathisch en fijn om mee samen te werken. “Ik werk ook graag in teams, maar dus ook graag aan mijn eigen taken waar ik zelf verantwoordelijk voor ben. Daarom past het zweefvliegen ook zo goed bij mij. Je kunt het niet alleen doen, in je eentje kom je niet omhoog. Eenmaal boven ben je alleen en moet je zelf de strategie bedenken om de wedstrijd te winnen. Eigenlijk is het een individualistische teamsport en dat past wel bij mij. In mijn werk is het ook zo: ik heb mensen om me heen nodig om mee te klankborden, maar ik wil wel graag zelf de analyse doen.”