18 januari 2022

ENTER-collega Jolanda Bax - Witteveen pakt niet alleen haar dagelijkse werk professioneel aan

Wat hebben walvissen en slimme toiletten met elkaar gemeen? Zo op het eerste gezicht niets. Maar voor Jolanda Bax – Witteveen zijn het twee onderwerpen waar ze zich dagelijks mee heeft bezig gehouden. De slimme toiletten voor haar werk bij imec, een internationale R&D organisatie op het gebied van digitale- en nanotechnologie waar ze via ENTER is gedetacheerd. De walvissen voor haar meest recente kunstproject, waar ze haar andere talent en passie in kwijt kan.

"Eindelijk durf ik te zeggen dat ik schildertalent heb"

Jolanda Bax - Witteveen


Jolanda is intussen al meer dan vijf jaar in dienst bij ENTER en bij haar opdrachtgever imec doet ze als biomedisch ingenieur vanalles. Jolanda: “Vaak ontwikkel ik algoritmes, maar ik ben nu ook een kwaliteitssysteem aan het opzetten om op een verantwoorde manier medische apparaten te ontwikkelen. Ook heb ik studies opgezet op Lowlands, waaronder eentje met een smart toilet, om te toetsen of je vitale functies kunt meten als je naar het toilet gaat. Want naar het toilet ga je toch. Voor veel mensen bij wie het noodzakelijk is om geregeld metingen te doen, is het echt een groot voordeel als ze niet allerlei apparatuur op of aan hoeven te hebben om ademhaling en hartslag te meten.”

Niet halfslachtig

Ze vertelt er met twinkelende ogen en heel veel enthousiasme over. “Het was hard werken, maar we hebben ook zo ontzettend veel plezier gehad”, verzucht ze. Werken op Lowlands, het lijkt intussen een eeuwigheid geleden na twee jaar leven in een pandemie. Maar als er iemand kan zeggen dat ze die twee jaar goed heeft besteed, is het Jolanda wel. Eindelijk ging ze echt aan de slag met haar enorme teken- en schildertalent. En dat deed ze niet halfslachtig. Ze maakte zelfs een hele kalender. En daar komen de walvissen om de hoek kijken.

Jolanda Bax - Witteveen
Jolanda Bax - Witteveen“Ik had een keertje een walvis gemaakt en die vond ik eigenlijk best wel mooi, dus toen dacht ik: ik maak er nog een paar. Er zijn zoveel verschillende! Dat wist ik ook niet. Maar uiteindelijk besloot ik om er twaalf te kiezen voor op een kalender. Het idee om een kalender te maken kwam voort uit een groep kunstenaars waar ik lid van ben geworden. Gewoon omdat ik meer wilde doen met wat ik maak. In die groep wisselen we ideeën uit”, aldus Jolanda.

Bescheiden

Ze klinkt nog altijd wat bescheiden als het over haar kunst gaat. “Ja, jeetje… weet je… Ik heb altijd wel geweten dat ik kon tekenen, ik heb altijd veel geschilderd. Het is heerlijk om te doen, echt een uitlaatklep. Maar dat ik durf te zeggen dat ik echt talent heb, is pas sinds kort. In het voorjaar van vorig jaar heb ik twee aquarellen verkocht… en toen was ik echt stomverbaasd. Ik dacht echt: je wil dat kopen??? Ik had er nooit bij stilgestaan dat dat een optie was.”

"Ik wil ook kaarten en art prints gaan maken"

Jolanda Bax - Witteveen


Maar het waakvlammetje was ontwaakt en Jolanda begon na te denken over wat ze nou eigenlijk wilde. “En hoe combineer ik m’n werk, m’n kinderen en m’n kunst? Daarom ben ik toen lid geworden van die groep en daar kwam ik dus op het idee voor die kalender. Om die ook echt uit te geven, is wel echt een proefballonnetje. Ik heb er veel tijd in gestoken en toen dacht ik: misschien moet ik ‘m dan ook maar gewoon laten drukken. Maar als je er maar een paar drukt, zijn ze per stuk heel duur. Mijn man zei toen: ‘Laat er gewoon 100 drukken en dan zien we wel.’ Toen begon het balletje te rollen.”

Marketing

Ze lacht weer. “Want als je iets gaat verkopen, moet je natuurlijk ook een logo en een website en een instagramkanaal. Ik moest ineens aan marketing gaan doen!” Op haar instagramkanaal, @studiovanjo, vertelt ze dit jaar ook elke maand iets over ‘de walvis van de maand’. “Een collega die een kalender van me kocht, zei: ‘Leuk, dan leer ik ook iets over walvissen’ en zo ben ik weer op dat idee gekomen. Zelf heb ik er ook veel van geleerd. Ook wat we met onze oceanen doen… Daarom doneer ik 10% van de opbrengst aan het Wereld Natuur Fonds.”

Van de 100 exemplaren heeft Jolanda intussen 30 kalenders verkocht. Wil jij er zelf ook eentje hebben? Stuur haar dan een berichtje via Instagram of via studiovanjo@gmail.com en voor slechts 12,50 euro heb je dan een originele Studiovanjo op je bureau! En volg haar ook vooral op @studiovanjo, want ze zit nog boordevol ideeën. “Ik wil ook kaarten gaan maken en art prints. En nee, niet alleen maar van walvissen”, besluit ze lachend.Kalender
De door Jolanda ontworpen walvissenkalender