28 september 2023

Expat life: een geluk bij een ongeluk voor Henrique Andrade

Henrique Andrade was bezig met zijn master Computer Science in Brazilië toen de pandemie uitbrak. Dit maakte het nog moeilijker voor Henrique om zijn partner te zien, omdat die in Zwitserland aan zijn master werkte. Gelukkig bleek de pandemie een geluk bij een ongeluk. "Ik was bezig met het laatste jaar van mijn studie en ik sprak met mijn professor over het afmaken van mijn master op afstand. Hij zei dat dat kon, maar was wel een beetje in de war aangezien iedereen al op afstand studeerde vanwege COVID. Ik legde toen uit dat ik naar Zwitserland wilde verhuizen en hij steunde dat idee. Dus ben ik naar Zwitserland gegaan en heb daar mijn master afgerond."

Na het afronden van zijn master Computer Science was de beslissing om naar Nederland te verhuizen vrij snel genomen. "Toen ik klaar was met mijn master had ik een gesprek met mijn partner over waar we konden solliciteren en Nederland was de eerste optie, omdat daar goede kansen lagen voor ons allebei. En toen ben ik gewoon op LinkedIn gaan zoeken naar banen en andere mogelijkheden, en kwam ik ENTER tegen." Een van onze recruiters, Dieka, kwam in contact met Henrique en begon een gesprek. De keuze voor ENTER was al snel gemaakt. "De klanten waar ENTER mee werkt, waren voor mij een belangrijke reden om voor ENTER te kiezen. Daarnaast vond ik de houding van ENTER erg interessant. Ik ben Braziliaans dus ik kom uit een ander perspectief qua werk. En ik dacht dat ENTER een goede overgang zou kunnen zijn naar een nieuwe omgeving en dat is letterlijk wat er nu gebeurt."

Henrique werkt momenteel aan een project bij een grote leverancier van halfgeleiders. Daar houdt hij zich bezig met softwareontwikkeling en softwareonderhoud. "Dus wat we eigenlijk doen, is zorgen voor de softwarefaciliteiten, wat betekent dat we alle stukken software voor de hele machine voorbereiden en ervoor zorgen dat ze goed werken met de hardware." Henrique werkt bij zijn project in een team en in dat team zitten nog een aantal ENTER-collega's. Henrique vertelt: "Ik werk samen met Ilse, Berry en André. Het leukste is dat ik mijn ENTER-collega's ook zie tijdens de VRIJMIBO's (vrijdagmiddagborrels)."

Henrique Andrade


Verwachtingen & overgangen
Net als iedereen heeft ook Henrique te maken met uitdagingen in zijn werk. "Ik zou zeggen dat de grootste uitdaging eigenlijk de werkmentaliteit is. Hoe pas ik mijn verwachtingen aan, aan wat hier wordt verwacht en wat verwacht de klant van ons? Ik denk dat ik uit een omgeving kom die veel competitiever is en dat heb ik nog steeds in mijn achterhoofd. Niet dat ik probeer te concurreren, maar wel dat ik over elk woordje heel serieus nadenk." Werkcompetenties zijn ook een uitdaging voor Henrique. Elke dag is anders en heeft zijn eigen uitdagingen.

"Ik weet wanneer ik op kantoor aankom dat er iedere dag een nieuw probleem kan zijn, wat fijn is omdat het mijn werk heel dynamisch maakt. Er gebeurt altijd wel iets en persoonlijk houd ik er niet van om te zitten wachten totdat ik iets kan doen. Er is altijd wel iets te doen en dat maakt me enthousiast. Ik moet software laten werken met hardware, wat ook betekent dat ik niet de hele dag achter mijn bureau hoef te zitten. Ik moet naar het lab, de cleanroom of andere teams helpen, dus dat is erg leuk. Het is iets wat ik erg prettig vind."

Door zijn sociale vaardigheden kan Henrique gemakkelijk samenwerken met andere collega's, waardoor hij het erg leuk vindt om met verschillende teams te werken. Daarnaast is hij ook niet vies van gezelligheid en is daarom vaak te vinden op de VRIJMIBO's (vrijdagmiddagborrels) bij ENTER. Daar ontmoette hij ook Erica Schepers, Talent Manager bij ENTER, die momenteel ook zijn business manager is. Met een grote glimlach legt hij uit: "Ik kan wel zeggen dat zij (Erica) mijn vriendin is. Perjan was eigenlijk mijn business manager en ineens werd Erica mijn manager. We kunnen het goed met elkaar vinden en wanneer ik ergens mee zit, is Erica altijd bereid om te helpen. Iedereen bij ENTER trouwens."

Nederlandse cultuur
Henrique woonde in Zwitserland voordat hij naar Nederland verhuisde. Dat maakte de overstap naar Nederland een stuk gemakkelijker, legt hij uit. Maar er zijn altijd verschillen. "Ik denk dat voor mij het grootste verschil tussen Nederland en andere landen het gebruik van de fiets is. En daar ben ik eigenlijk dol op. In Brazilië fietste ik altijd. De stad waar ik opgroeide in Brazilië had niet de infrastructuur om te fietsen, vergeleken met Eindhoven. Ik fietste midden op de weg tussen de auto's door. En hier is er veel meer infrastructuur voor fietsen, dus ik gebruik mijn fiets om overal naartoe te gaan. Ik ga op de fiets naar mijn werk, naar feestjes of naar de supermarkt. Wat ik fijn vind hier is dat het heel gemakkelijk is om gewoon je fiets te pakken en naar het treinstation te gaan en dan gewoon ergens naartoe te gaan. Ik vind het echt handig."

Een ander groot verschil voor Henrique zijn de festivals hier in Nederland. "Festivals zijn nieuw voor mij. Ik kocht een kaartje voor Beyonce en ik dacht dat dat een festival was, maar dat was gewoon een concert. Toen heb ik verschillende festivals online bekeken, maar er waren er al veel waren uitverkocht. Dus nu weet ik dat ik me volgend jaar wat beter moet voorbereiden."

Deelname
Henrique vindt het leuk om deel uit te maken van de maatschappij en wil graag meedoen met verschillende dingen. "Ik ben vaak bij de VRIJMIBO's van ENTER, ik volg de cursussen die mij worden aangeboden en ik ga ook graag naar het kantoor van ENTER." Henrique vindt het ook leuk om deel uit te maken van de community bij zijn opdrachtgever. "Ik ben 8 uur per dag op mijn project en ik kom heel graag naar kantoor, omdat ik daar beter werk en meer gefocust ben, en er zijn allemaal deskundige mensen aan wie ik vragen kan stellen en van wie ik kan leren. Maar toen begon ik ook deel te nemen aan andere dingen bij mijn opdrachtgever. Omdat ik een queer persoon ben, besloot ik mezelf in te schrijven voor het LQBTQ+ initiatief van de werknemers en ze vroegen me of ik wilde helpen met het organiseren van de Eindhoven pride walk, wat ik heb gedaan."

Henrique legt trots uit wat hij de afgelopen tijd heeft helpen organiseren. "Ik heb dus geholpen met het organiseren van de Eindhoven pride walk en daar heb ik allemaal geweldige mensen ontmoet. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt en ik was zelfs, en ik ben er trots op om dit te zeggen, degene die het hijsen van de vlag op de campus op m’n werk heeft georganiseerd. De meeste vrienden van mij zijn mensen die ik op het werk heb ontmoet. We trekken samen op, reizen samen, sporten samen. Misschien vanwege mijn aard, had ik niet de angsten om op een nieuwe plek te zijn, of het gevoel dat ik naar huis wilde, of dat ik het hier niet leuk vond. Ik geniet er echt van en ik hoop dat mensen mijn werk ook leuk vinden." We kunnen dus gerust zeggen dat Henrique hier zijn plek heeft gevonden en het naar zijn zin heeft.