07 februari 2023

Aline Heres: “Werken aan een nieuw product is uitdagend en geeft veel ruimte om zelf oplossingen te bedenken”

Aline Heres verhuisde iets meer dan vijf jaar geleden vanuit haar studentenstad Enschede naar Eindhoven, omdat haar man hier was begonnen aan zijn promotieonderzoek. Daarmee liet ze haar netwerk achter en dat bemoeilijkte het vinden van een passende baan. Ze nam contact op met ENTER en nu is ze alweer vijf jaar via ENTER aan het werk op een interessant project. Aline: “Dat is lang op één project, maar de chemie is er nog steeds, zowel met mijn opdrachtgever als met ENTER.”

Aline studeerde Biomedische Technologie, iets dat ze heel interessant vond en waar ze veel leerde. “Maar wat ik ermee kon?” vraagt ze zich hardop lachend af. “De studie sloot aan bij vakken waar ik heel goed in was en het was een combinatie van dingen die ik interessant vond; biologie en technologie. Maar ik had nog geen droombaan in gedachten toen. Door bij ENTER aan te kloppen, ging er een wereld van mogelijkheden voor me open. Er bleken veel meer opties dan ik had gedacht!”

Productieomgeving
Dat ze het liefst in een praktische produtieomgeving aan de gang wilde, wist ze wel. En zo kwam ze terecht bij een bedrijf waar ze gespecialiseerd zijn in transmissie technologie. “En dat klikt vijf jaar later nog steeds”, vertelt Aline. “De afdeling waar ik werk, doet procesonderzoek. Wij ontwikkelen processen die nodig zijn om een product te maken, daarbij houden we ons bezig met zowel de optimalisatie ervan als processen voor een nieuw product. Dat begon ooit heel specifiek met 1 product; duwbanden voor transmissie. Een technologie die je in Europa weinig in auto’s vindt, maar wel veel in Azië en de VS bijvoorbeeld.”

Intussen werkt ze daar niet meer aan. “Ik zit honderd procent op nieuwe toepassingen, zoals elektromotoren en waterstoftoepassingen. Mede daarom doe ik het ook al vijf jaar met zoveel plezier. De ontwikkelingen zijn juist in deze jaren heel snel gegaan”, aldus Aline. “Werken aan een bestaand product geeft meer zekerheid en kaders dan werken aan een nieuw product, maar dat laatste vind ik zelf leuker. Het is uitdagender en je krijgt ook veel meer ruimte om zelf oplossingen te bedenken.”

Aline Heres - TreurnietElke dag anders
Gevraagd naar hoe haar dag er doorgaans uitziet, denkt ze even na. Om daarna enthousiast te vertellen dat eigenlijk elke dag anders is. “Mijn dagen zitten vol met leuke combinaties van testjes doen met een machine of een proefopstelling, veel zinnig overleg met collega’s en soms iets minder zinnig haha. Ik heb hele leuke collega’s en er heerst een hele goede sfeer. Dat maakt het het helemaal waard om naar kantoor te gaan.”

Zelf is ze Process Engineer en haar specialisme bevindt zich op het gebied van vision: het in beeld brengen van defects, imperfecties, door het maken van foto’s. “Samen met mijn collega’s werk ik experimenten uit om daar conclusies uit te trekken. Het is echt vanalles en nog wat en soms is het hollen, dan is er iets dat gisteren af had moeten zijn. Maar soms is er ook tijd om ergens wat langer bij stil te staan.”

Het uiteindelijke doel is om producten aan het eind van het proces helemaal binnen de gestelde norm af te leveren. Aline: “En daarnaast is het fijn als dat gaat zonder teveel kosten, afkeur en tijd. Dus optimalisatie is ook belangrijk. Momenteel werk ik aan project dat vrij ver is, ook al is het recent opgestart. Nou ja, een paar jaar geleden, maar dat is in mijn vakgebeid recent. En daarmee zijn we nu in de fase dat we de massaproductie kunnen starten. Dat is het eerste dat ik van nul tot het einde heb meegemaakt hier en dat is wel een momentje hoor…”

Trots
Eerder startte ze al wel een deelproces op, dus het is niet het eerste waar ze vanaf het begin aan meewerkt, maar het is wel het eerste dat ook daadwerkelijk in productie gaat. “Dat geeft wel een trots gevoel! In de dagelijkse praktijk werk je van mijlpaal naar mijlpaal, maar als ik zo uitzoom, zie ik pas hoeveel mijn collega’s en ik eigenlijk gedaan hebben.”

Zou ze anderen aanraden om ook via ENTER aan de slag te gaan? Na vijf jaar weet ze daarop het antwoord wel: ja! “Als je net begint met werken, komt er zoveel op je af. Het is zo anders dan studeren. Bij ENTER helpen je ze daar heel goed mee op weg. Je krijgt je eigen manager met wie je dingen kunt delen en ook bieden ze veel cursussen aan die je helpen bij het ontwikkelen van allerlei vaardigheden die handig zijn in het bedrijfsleven.” Aline heeft dan ook een aantal cursussen gevolgd. “Nu even niet, ik heb een kindje van 1,5 en daardoor is er wat minder tijd beschikbaar. Maar ik heb nog steeds heel goede persoonlijke gesprekken met mijn manager René die me ook steeds weer een stapje verder helpen. Hij is ook Talent Manager en interne coach bij ENTER en dat is écht een toegevoegde waarde.”