09 maart 2023

Ramon van der Werf: “ENTER kijkt echt naar wie je bent”

“Bij ENTER word je echt als mens gewaardeerd. Er wordt echt gekeken naar wie je bent, je bent niet zomaar iemand met twee handen die het werk kan doen. Er wordt veel verder gekeken dan dat en dat is iets dat ik op mijn beurt ontzettend waardeer binnen ENTER. Dat blijft mij echt bij en het wordt ook keer op keer bevestigd. Dit in combinatie met de samenspraak die je hebt over het project waar je terecht komt, dat maakt mij heel blij.” Aan het woord is Ramon van der Werf, software engineer.

Ramon werkt nu bijna 3 jaar bij ENTER en heeft in die tijd aan mooie projecten gewerkt. Bij zijn huidige project voor een internationale oliemaatschappij is hij bezig met het bouwen en het opschonen van het softwareproces. “Het is een hele oude codebase waarmee ik werk. Deze code wordt gebruikt om seismische data mee te analyseren”, vertelt hij. Met behulp van geluidsgolven wordt gezocht naar olie of gas. Deze geluidsgolven worden de grond (of zee) in gestuurd en komen op een gegeven moment terug. Op basis van de waargenomen echo’s, kan er worden bepaald of er bijvoorbeeld olie in de grond zit. Ramon: “Het is eigenlijk echoscopie op een macroscopische schaal”.

Groeiperspectief
Voordat Ramon zich specialiseerde als software engineer, was hij een afgestudeerd chemicus. “Ik zat meer aan de fysische kant van de chemie, zoals het bepalen van structuren van biomoleculen. Op een gegeven moment ben ik een tijdje als MRI fysicus werkzaam geweest. ” Deze richting bood hem echter weinig zekerheid qua banenperspectief en daarom besloot Ramon de IT in te gaan. “Ik heb eerst 7 jaar bij een andere partij gezeten voordat ik de overstap naar ENTER maakte.” En die overstap bevalt hem nog altijd zeer goed. “Bij ENTER heb je veel inspraak als het gaat om de projecten waar je aan mee kunt werken. Dat vind ik zelf heel goed. Bij mijn vorige detacheerder werd ik er horizontaal ingeschoven van ‘dit is wat je gaat doen’ en daar was het groeiperspectief minder goed”.

Ramon“Bij ENTER wordt er ook veel aandacht besteed aan ontwikkeling”, vervolgt Ramon. Momenteel weet hij nog niet helemaal in welke richting hij zich verder wil ontwikkelen, maar de ambitie om te groeien is aanwezig. “Vanuit ENTER ben ik met een coach aan de slag om een carrièreperspectief te bepalen voor mezelf. Stilstaan in dit vakgebied gaat je niet verder helpen.”

Verschillende culturen
Zoals ieder project kent Ramon zijn huidige project ook de nodige uitdagingen. De grootste uitdaging was voor hem het opstarten. “Dat klinkt misschien een beetje raar, maar door het online werken en het thuiswerken van tegenwoordig kost het inwerken een stuk meer tijd.” Ramon heeft al eerder voor deze oliemaatschappij gewerkt en heeft dus enige ervaring met de gang van zaken. “Het is een grote internationale onderneming waar de voertaal Engels is. De verschillende culturen die je op een dagelijkse basis tegenkomt, maken het werk ook leuker.”

Ook al is de combinatie van het werk en een gezin met twee jonge kinderen soms pittig en ook wel eens stressvol, Ramon houdt zijn hoofd koel. Zijn hart gaat sneller kloppen van aikido. “In mijn vrije tijd beoefen ik aikido, daar haal ik veel energie uit. Het geeft me in het dagelijks leven een richting en geeft rust. Aikido wordt vaak gezien als een vechtsport, maar het is eigenlijk een verdedigingsport die zijn wortels heeft in Japan. De achterliggende filosofie is geweldloosheid. ” Een andere hobby van Ramon is zeilen, iets waar hij helaas te weinig aan toe is gekomen. Dit jaar hoopt hij weer het water op te kunnen! “Lekker in de wind, je hoofd leeg laten waaien en genieten van de natuur. Ik kan het iedereen aanraden.”