03 december 2020

Ahmet Aydin: "Software schrijven maakt me oprecht gelukkig"

Ahmet Aydin (27) verruilde net als onze collega Onur onlangs Turkije voor Nederland. Zijn doel? Bij een hightech bedrijf werken als Frontend Developer. Ahmet: “Eindhoven is daarvoor de juiste plek”. Intussen leert hij ook de stad al een beetje kennen. Zijn vervoermiddel? “Een fiets natuurlijk. Zoals de meeste mensen hier.”

Ooit begonnen als Electronic Engineer, liet hij zich in Istanbul enkele jaren terug omscholen tot Software Developer. “Ik vond het fantastisch”, vertelt Ahmet. “Ineens kon ik dingen creëren en mijn creativiteit veel beter kwijt. Niet iedereen begreep mijn keus; ik had een goede baan en een goede toekomst voor me, waarom zou ik nog veranderen? Maar ik word oprecht gelukkig van het schrijven van software, dus dit is mijn toekomst!”

Ahmet Aydin
Ahmet Aydin


Hij vond een baan als Software Developer, dankzij een manager die in hem geloofde en het met hem aandurfde. Ze kregen er allebei geen spijt van: Ahmet bewees zich in zijn werk. Toen er een kans voorbij kwam als Applicatie Ontwerper bij Migros, een grote Turkse supermarktketen, stapte hij over. “Ik wilde verder groeien en stappen zetten. En dat kan alleen als je de kans krijgt om te leren. Op een gegeven moment hadden we bij Migros een heel lastig issue dat moest worden opgelost. Ik beet me erin vast en had het in een week voor elkaar. Daar heb ik nog een mooi compliment voor gehad van mijn manager. Die was dan ook niet verbaasd toen ik mijn vertrek naar Nederland aankondigde. Hij kent mijn ambities en weet wat ik kan."

"Ik voel me nu al thuis bij ENTER. Eigenlijk al vanaf het moment dat ik solliciteerde en het eerste contact ontstond."

Ahmet Aydin

Clean code

Als ontwikkelaar is hij perfectionistisch. Hij werkt snel, maar zorgt er ook voor dat hij de tijd heeft om zijn eigen software nog een keer na te kijken voordat hij het oplevert. “Ik werk volgens de Clean Coding Principes. Clean code is goed te lezen en eenvoudig aan te passen, uit te breiden en te onderhouden. Ook door anderen dan de schrijver van de code”, legt Ahmet uit. Vanuit Turkije woonde hij daarom de online Clean Coding Events van ENTER al bij. “Het is interessant om te horen hoe andere ontwikkelaars er tegenaan kijken en hoe je samen tot een oplossing kunt komen.”

Samen tot een oplossing komen, zit sowieso in de aard van Ahmet. “Ik ben goed in het analyseren van projecten en ik heb ook altijd een mening, zelfs als het gaat over zaken die niet mijn expertise zijn. Maar volgens mij is dat alleen maar goed; dan kun je samen discussiëren over wat het beste is en ook samen het project tot een goed einde brengen. Dus zelfs al is mijn idee niet het beste, het kan wel een goed vertrekpunt zijn om samen verder te komen of juist om er eens op een andere manier naar te kijken.”

Constructieve discussie

“Ik vind het wel belangrijk dat een discussie constructief verloopt”, vervolgt Ahmet. “Dan kom je ergens met elkaar en krijg je ook energie. Een vriendelijke, open en respectvolle houding is daarbij essentieel.” Zelf heeft hij die houding ook. Hij maakt makkelijk contact en houdt ervan om mensen aan het lachen te maken. “Zonder die eigenschappen had ik dit avontuur naar het buitenland ook niet aangedurfd”, vertelt hij lachend.

Enkele vrienden en oud-collega’s gingen hem al voor, zij werken voor Hightech bedrijven in Amsterdam en Eindhoven. “Het is fijn dat hier al bekenden wonen, zij kunnen me wegwijs maken. Onur Saraç, die ook net voor ENTER is begonnen, heb ik in Istanbul een aantal keer ontmoet. In Eindhoven delen we een appartement. We hebben gezamenlijke vrienden en die verzekerden ons allemaal dat we als collega’s en huisgenoten goed bij elkaar passen. Zeker nu in COVID-tijd is het gewoon heel prettig om hier samen op te starten.”

“Maar ik voel me ook nu al thuis bij ENTER. Eigenlijk al vanaf het moment dat ik, al bijna 9 maanden geleden, solliciteerde en het eerste contact ontstond. Zowel Cune, de Talent Manager, als Koen, de Business Unit Manager, zijn mensen met een warme persoonlijkheid. Ze hebben me ook goed geholpen met mijn overstap naar Nederland.”

Fiets

Waar de inburgering al is begonnen, want zodra Ahmet na zijn reis hierheen uit quarantaine mocht, kocht hij meteen een fiets om erop uit te kunnen trekken. “In Nederland heeft iedereen een fiets en het leek me een handig vervoermiddel om de omgeving te verkennen. Dus nu kan ik op pad. Dat doe ik sowieso graag. Zeker in deze tijd van het jaar als de herfstkleuren zo mooi zijn.” Andere hobby’s heeft hij ook. “Ik ben een gepassioneerd gamer. Daarnaast deel ik graag mijn kennis over Frontend Developing. Dat doe ik door video’s te maken die ik online zet. Ik heb intussen 700 volgers op mijn kanaal.”

“Ik ben trots op wat ik tot nu toe heb bereikt”, vertelt Ahmet tot slot. “Ik had een fijn leven en een goede baan in Istanbul, maar ik wilde meer. Beter worden in mijn werk en op internationaal niveau aan de slag. Ik wil uiteindelijk een goede Software Architect worden en ooit een team aansturen. De grote beslissingen om dat doel te bereiken, liggen intussen achter me. Nu is het tijd om stap voor stap mijn weg te vervolgen.”