30 juni 2022

Bjorn Koevoet: ‘Mijn werk lijkt soms op Cluedo’

Sinds ongeveer een half jaar werkt Bjorn via ENTER bij een groot bedrijf binnen Brainport. Hij studeerde Applied Sciences op de Fontys, de vroegere ‘hoge laboratorium school’, maar nu is hij werktuigbouwkundige. “Ik wilde weg van de labomgeving, meer naar de productiekant. Ik kom hier beter uit de verf dan in een onderzoeksomgeving, omdat ik meer een generalist dan een specialist ben.”

Bjorn werkt als factory engineer en zijn rol is heel breed. “Het kan bijvoorbeeld zijn dat een module die binnenkomt, bij binnenkomst al kapot is. Waar is dat dat dan fout gegaan? En hoe kunnen we dat in de toekomst voorkomen? We beoordelen dan niet alleen de module, we doen tegelijkertijd ook de administratie rond die module, we controleren de systemen en we activeren de inkopers. Welke papieren hebben we bijvoorbeeld nodig? Wat zijn de technische issues? En hoe kunnen we bijvoorbeeld in de cleanroom iets repareren? Ik werk dagelijks met ontzettend veel mensen aan oplossingen.”

"Ik werk dagelijks met ontzettend veel mensen aan oplossingen"

Bjorn KoevoetIn zijn huidige opdracht is hij verantwoordelijk voor twee projecten, waarbinnen productie en kwaliteit centraal staan. Bij het ene project draait alles om het maken van UV licht, wat ze doen door een vloeibaar tinballetje in een vacuumruimte te schieten. Bjorn: “Daar wordt met een laser op geschoten, zodat het uit elkaar spat en de energie die daarbij vrijkomt, genereert licht. Dat licht kan gebruikt worden om chips te maken. Het is een ontzettend geavanceerde machine en een gecompliceerd product waar nog veel aan kan verbeteren. Voor mij een heel dynamisch project dus.”

Leerzaam
Bjorn: “Bij mijn andere project doe ik meer first line support. Hierbij gaat het om een heel snel metend apparaat dat supersnel een indicatie kan geven van het rendement van chips. We zijn nu bezig met het eerste prototype. Onze klant heeft ze zelf getekend en wij bouwen ze. We zijn wel bij de ontwikkeling betrokken. Dat is super leerzaam!”

Hij vervolgt: “Enerzijds ben ik bezig met: hoe kunnen we dit nú oplossen en hoe kan ik ervoor zorgen dat de volgende tien die ik krijg niet ook dit probleem hebben. Dan moet er ook gelogd worden bijvoorbeeld en moeten we kijken wat we gaan doen; houden we het, repareren we het? Het heeft ook allemaal te maken met levertijd, kosten, etcetera. Je staat dan voor veel keuzes die je moet maken met je team.” Het is bijna Cluedo, zegt hij zelf, verwijzend naar het spel waarbij je achter de dader van een misdrijf moet komen.

Bjorn
Bjorn KoevoetEen aantal vaste meetings komt wekelijks terug, maar daarnaast is Bjorn’s agenda heel vloeibaar. Bjorn: “Dan denk ik dat ik vandaag achterstallige issues kan wegwerken en word ik na een half uur gebeld dat er een probleem met de productie is en dat ik direct naar de cleanroom moet. De truc is dan om de juiste vragen te stellen op het juiste moment. En dat is soms ook precies het moeilijkste. Je wil zo blanco mogelijjk een proces ingaan om zo objectief mogelijk naar een probleem te kijken.”

Goede klik
Veel leren op dit punt in zijn carrière; Bjorn vindt dat zelf heel belangrijk. “Ik vind de begeleiding die ik daarbij krijg van ENTER ook echt heel belangrijk. Dat is voor mij een van de redenen om te kiezen voor detachering en bij ENTER was die klik er gewoon meteen! Met Charlotte, de recruiter, maar ook met David, mijn manager bij ENTER.”

"De begeleiding is voor mij een van de redenen om te kiezen voor detachering en bij ENTER was die klik er gewoon meteen!"

Bjorn KoevoetIn zijn vrije tijd is Bjorn letterlijk als een vis in het water tijdens waterpolo; daar steekt hij veel van zijn tijd en energie in. Pragmatisch is hij daarin, net als in zijn werk, ook: “Toen we in de coronatijd niet ’s avonds mochten sporten, deden we dat maar heel vroeg op de ochtend. Voor het hogere doel. Want als ik lekker in mijn vel zit, kost alles me minder energie. En dat is niet alleen goed voor mij, maar ook voor mijn collega’s en mijn opdrachtgever. En dat werkt dan weer door op elkaar, iedereen is hier ook superbereidwillig om te helpen. Dat geeft mij ook energie. En als ik energie heb, dan berg je maar; dan ga ik er 400 procent voor!”