07 september 2023

Blog René van de Pas - Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling? Harstikke belangrijk, maar waar begin je?

In het drukke en veeleisende leven van vandaag is het soms gemakkelijk om jezelf te verliezen in de dagelijkse sleur en routine. We streven naar materiële rijkdom, sociale erkenning en professioneel succes. Daar is niets mis mee, ook die doelen zijn belangrijk, maar het is ook van cruciaal belang om tijd vrij te maken voor persoonlijke ontwikkeling. Investeren in je eigen groei en welzijn leidt tot een vervuld en gelukkig leven én stelt je ook in staat om het beste van jezelf te worden en een leven lang werk te doen waar je van geniet.

Maar waar begin je? Ik help je graag op weg met onderstaande vier stappen.

1. Bewustwording

Begin met een onderzoekje naar jezelf. Het is belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt wat je nu al kunt. Wat zijn je eigenschappen, competenties en vaardigheden? Wat vind je leuk én wat niet? Hoe zouden anderen je omschrijven? Waar liggen je krachten en waar je zwaktes? En waar zou je echt graag aan willen werken? (Tip: maak een SWOT-analyse.) Kom je er niet uit? Vraag dan eens bij familie, vrienden of je manager wat voor ideeën zij voor je hebben.
Kies vervolgens één onderdeel waarop jij je wilt focussen.

2. Doelen stellen

Door het stellen van een doel ga je een stuk gemotiveerder aan de slag. Hoe concreter het doel, hoe beter. Hiermee weet je waar je naartoe werkt en wanneer je jouw doel hebt behaald. De SMART-methode is een goede manier om je hierbij te helpen. Deze methode zorgt ervoor dat je doel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden is. Je doel blijft met deze methode geen vage wens.

3. Persoonlijk ontwikkelplan

Je hebt duidelijk voor ogen waarin je jezelf wilt ontwikkelen en je hebt je doelen gesteld. Tijd voor je persoonlijk ontwikkelplan (POP). In dit plan staat alles wat je nodig hebt om je doel te halen. Met je POP geef je jezelf een houvast en een duidelijke planning. Dit kan een plan zijn voor 2 weken of een plan voor 3 jaar. Belangrijk hierbij is dat je de focus legt op het proces van steeds beter worden. Ga positief om met fouten, die zijn er om van te leren.

4. Leer en groei

Zoek naar mogelijkheden om nieuwe kennis op te doen en vaardigheden te ontwikkelen. Dit kan variëren van het volgen van workshops en cursussen tot het lezen van boeken en luisteren naar podcasts over onderwerpen die je interesseren.
Daarnaast is het waardevol om jezelf bloot te stellen aan nieuwe ervaringen en perspectieven. Stap uit je comfortzone en omarm verandering. Door te leren en te groeien, vergroot je niet alleen je kennis, maar ontwikkel je je ook als individu.

Conclusie
Persoonlijke ontwikkeling helpt je echt verder! Door te beginnen met zelfreflectie, het stellen van meetbare doelen, het opstellen van een POP en het leren en groeien, bouw je aan een sterkere en betere versie van jezelf.

Bij ENTER vinden we de persoonlijke ontwikkeling van onze collega’s heel belangrijk. We voeren dan ook geregeld gesprekken met onze collega’s om ze te helpen met een stuk bewustwording over zichzelf. We bieden cursussen aan en stellen doelen met ze. En uiteraard houden we met elkaar de voortgang in de gaten. Op die manier kunnen onze collega’s het beste uit zichzelf en hun carrière halen.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel of mail me gerust!

René van de Pas