05 januari 2023

BLOG - Talent manager René van de Pas: De 6 meest gestelde sollicitatievragen

Het is eindelijk zover; je mag op gesprek komen. Spannend! Je kunt zo’n gesprek nooit precies voorspellen, maar je kunt je wel goed voorbereiden. Hieronder behandelen we de 6 meest gestelde sollicitatievragen om jou te helpen met het achterlaten van een positieve indruk.

1) Vertel iets over jezelf/ Wie ben jij?
Het lijkt een vraag die makkelijk te beantwoorden is, maar zonder enige voorbereiding kun je jezelf in de voet schieten. Veel mensen gaan zonder voorbereiding maar wat in het wilde weg vertellen over hun privéleven. Heel leuk, maar niet de bedoeling. Deze vraag wordt gesteld om te zien wat jij belangrijke eigenschappen van jezelf vindt. Dit antwoord geeft inzicht over wat ze aan jou kunnen hebben op de werkvloer.

2
) Wat zijn je sterke en zwakke punten?
Deze vraag komt gegarandeerd in ieder sollicitatiegesprek terug. De truc voor de sterke punten is om goed te kijken naar de vacature. Welke eigenschappen of kwaliteiten zoeken ze bij het bedrijf? Bereid hier een antwoord op voor. Voor jouw zwakke punten geldt; ben eerlijk. Iedereen heeft zwakke punten en het is niets om je voor te schamen. Belangrijk hierbij is om te laten zien dat ze je hebt en dat je eraan gewerkt hebt.

3)
Waarom solliciteer je op deze functie?
‘Omdat ik geschikt ben voor de functie’. Zo simpel is het helaas niet. Het is van belang om de interviewer te overtuigen dat jij de beste keuze bent voor deze functie. Laat zien dat het bedrijf, de werkzaamheden en het product of dienst goed bij jou passen. De vragensteller is benieuwd of jij wel weet waar je precies op solliciteert. Verdiep je daarom ook goed in het bedrijf!

Rene
Talent manager René van de Pas



4)
Waarom zouden we jou moeten aannemen?
De kandidaten hebben allemaal dezelfde soort kwaliteiten als jij. Het is dus van belang dat je opvalt. Lig je bijvoorbeeld altijd erg goed in de groep? Of vind je het niet erg om een collega te helpen? Benoem voorbeelden die goed bij jou passen en daardoor laten zien dat jij de persoon bent die ze zoeken. Met enthousiasme kan je goed laten zien dat deze baan echt voor jou gemaakt is. Liegen over kwaliteiten of eigenschappen is een no-go. Op korte termijn heb je misschien wel de baan, maar op lange termijn heb je de kans om de baan de verliezen.

5)
Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Heb je hier al eens over nagedacht? Zo ja, sluit het aan op de functie waar je nu op solliciteert? Bij het beantwoorden van deze vraag is het slim om te kijken naar de groeimogelijkheden binnen het bedrijf. Wat voor werk is er nog te doen? Wat wil je de aankomende jaren nog leren of bereiken? Ook als je nog niet helder hebt waar je over 5 jaar wilt staan, kun je bepaalde dingen benoemen zoals het verbeteren van een soft skill.

6)
Wat weet je over ons bedrijf?
Bij deze vraag kan je laten zien dat je oprechte interesse hebt in het bedrijf. Bekijk de website, de social media kanalen en google het bedrijf. Door een goed antwoord te geven op deze vraag wordt het voor de werkgever duidelijk of je je hebt verdiept in het bedrijf. Ook laat het zien hoe graag je de baan wilt. Jezelf verdiepen in het bedrijf is niet alleen slim voor het sollicitatieproces. Met het verdiepen kom je erachter of het bedrijf wel bij jou past. Hebben jullie bijvoorbeeld dingen gemeen met elkaar?

Voorbereiding is het halve werk. Zoals je hebt gelezen is het verdiepen in het bedrijf van belang voor het sollicitatieproces. De informatie die je vergaart kan je tijdens verschillende aspecten van het sollicitatieproces gebruiken. Zorg er wel voor dat je niet telkens dezelfde informatie gebruikt om antwoord te geven!

Lees hier ook René's eerdere blog: De do's and dont's bij het sollicitatiegesprek.

Ga je via ons aan de slag bij een opdrachtgever in de high tech? Dan begeleiden we je persoonlijk tijdens het hele traject. Check onze vacatures hier.