22 februari 2023

Brenton Maas verruilde Zuid-Afrika voor Nederland en werkt nu aan een applicatie voor Nederlandse gemeenten

Het plan om vanuit Zuid-Afrika naar Nederland te verhuizen, was er al een tijdje bij Brenton Maas en zijn vrouw. Toen Brenton in maart 2022 in contact kwam met ENTER, werd dat concreet. Brenton: “Mijn gesprekken met Patrick en Stephan waren meteen goed, maar voor ik echt de overstap kon maken, moest er natuurlijk nog wel veel gebeuren.” En dus werd het moment van emigreren vastgesteld op ergens in september ’22. Voor Brenton dan, zijn vrouw bleef nog een paar maanden langer in Zuid-Afrika. Nu zij kort geleden ook overkwam, is voor Brenton het plaatje compleet: interessante baan, fijn huis en zijn vrouw, twee katten en twee honden. “Nu is het tijd om aan onze toekomst te werken!”

De eerste twee maanden in Nederland woonde Brenton in een AirBNB in Vlaardingen. Van daaruit ging hij elke dag naar het ENTER kantoor in Delft. Brenton: “Ik had nog niet direct een opdracht, dat gaf me tijd om aan Nederland te wennen, mijn zaken hier goed voor elkaar te krijgen en cursussen te volgen.” Hij vond een huis in Zoeterwoude. “Lekker rustig, vlakbij heel veel groen!” En ENTER vond voor hem een opdracht bij een gerenommeerd onderzoeksinstituut.

Simuleren
Met zijn achtergrond in de ontwikkeling van web applicaties ging hij zich bezig houden met de user experience en user interface om scenario’s in verschillende gemeenten te plotten. Brenton legt het uit: “In die interface kunnen we simuleren wat er gebeurt als je ergens een weg afsluit. Omdat alles wordt gemonitord; ál het verkeer, maar ook bijvoorbeeld de uitstoot van stikstof en geluid, weten we precies wat het effect is op de omgeving als er één weg minder beschikbaar is. Het is mijn taak om het design een upgrade te geven en ervoor te zorgen dat de mapping tool zelf te integreren is met meerdere mapping technologieën.”

Een interessante baan, waarin hij, nog maar net in Nederland, zich indirect bezighoudt met Nederlandse steden. Steden die hij zelf bezocht tijdens bezoeken aan Nederland. “Mijn opa van moederskant komt oorspronkelijk uit Middelburg en mijn oma uit Rotterdam”, vertelt Brenton. “Ik heb dan ook altijd familie in Nederland gehad, die in vakanties op bezoek kwamen in Zuid-Afrika. Zelf ben ik, toen ik vooraan in de twintig was, met mijn opa en een neef op een woonboot van Middelburg naar Groningen gevaren. Dwars door het land, van linksonder naar rechtsboven.”

Tessa Vroon van ENTER verwelkomt de echtgenote van Brenton in NederlandWens
Later kwam hij nog twee keer over, waarvan één keer met zijn vrouw. “Maar zij heeft alleen Amsterdam gezien toen, dus om nou te zeggen dat ze Nederland goed kent…” zegt hij lachend. “Toch voelt ook zij zich erg thuis hier. Het is hier prettig en er is minder misdaad dan in Zuid-Afrika. Dat was voor ons een van de redenen om hierheen te willen verhuizen. Dat, plus het feit dat je vanuit Nederland vrij eenvoudig veel verschillende plekken in Europa kunt bezoeken. En dat was een grote wens van mij en mijn vrouw.”

Andere wensen zijn er ook. “We zijn van plan om echt hier te blijven. Dus ik hoop in de toekomst mijn carrière nog verder uit te bouwen, een huis te kopen en een gezin te starten.” Maar als eerste staat een auto op het lijstje. “Dan hebben we lekker de vrijheid om erop uit te gaan en het land nog beter te leren kennen.” Net als de taal, al zit dat bij zowel Brenton en zijn ega wel goed. “Zij spreekt goed Afrikaans en kan daardoor ook Nederlands verstaan. Met mij is altijd Nederlands gesproken door mijn opa en oma vroeger, dus het verstaan gaat mij ook goed af. Alleen het spreken nog, maar dat komt wel nu we ons hier echt kunnen settelen.”