23 mei 2023

Caio grijpt alle kansen met beide handen aan

Caio Piccirillo verruilde in juni 2022 Brazilië voor Nederland. Sindsdien werkt hij voor ENTER. Zowel zijn emigratie als keuze voor ENTER bevallen hem goed. “Alles is zoals ik verwachtte en soms zelfs beter”, aldus Caio. Zoals de Bossche bollen die hij een paar dagen geleden at. Bij Jan de Groot uiteraard. “Het was mijn eerste bezoek aan Den Bosch en ik ging voor de volledige ervaring”, lacht hij. Iets waar hij ook op werkgebied voor gaat. Daarom neemt hij ook zijn eigen ontwikkeling serieus en pakt hij het cursusaanbod van ENTER met beide handen aan.

Caio’s besluit om uit Brazilië te vertrekken, had met twee dingen te maken: hij wilde graag wat dichterbij een van de centra van de high tech wonen én hij was op zoek naar een betere werk/privé balans. Het Franse deel van Canada stond hoog op zijn lijst, hij was zelfs al Frans aan het leren, toen de optie ‘Nederland’ om de hoek kwam kijken. Caio: “Ik kwam erachter dat Eindhoven een belangrijke regio in de high tech is en ik kwam in contact met enkele bedrijven die me interessant leken. Zo ook met ENTER. Ik zag daar een vacature en besloot te reageren. Niet veel later nam recruiter Dieka contact met me op.”

Meer componenten
Intussen zit zijn eerste project voor ENTER er alweer op bij een bedrijf dat hydraulische systemen voor trucks maakt. “Daar wilden ze software ontwerpen om het hydraulische systeem van een afstand in de gaten te kunnen houden en dat lijkt dan vrij eenvoudig, want zo’n systeem gaat als het ware alleen maar op en neer. Maar dan zitten er toch veel meer componenten aan die het heel interessant maken.”Bij dit project kreeg hij van zijn manager te horen dat hij iets uitgesprokener mocht zijn. Caio: “Ik voel me niet altijd zeker genoeg om mijn ideeën te delen als ik niet van de hoed en de rand weet. En feedback geven vind ik lastig. Dat zit een beetje in mijn persoonlijkheid. Dus toen bleek dat ik via ENTER bepaalde cursussen kon volgen om dat juist wel te ontwikkelen, greep ik het met beide handen aan.”

‘Communicatie gaat via een ritme’
Caio volgde de cursus Personal Leadership, waar hij veel tools kreeg aangereikt. “Maar je moet ook zelf veel oefenen. Het is een heel interactieve cursus.” De belangrijkste take-away? “Communicatie en conversatie gaan via een bepaald ritme. Je moet snappen wanneer je je kunt mengen en assertief zijn zonder oppressie.” Caio vond het bovendien leuk om tijdens de cursus andere collega’s te ontmoeten die op andere projecten werken. “Ik voelde me daar heel comfortabel bij ook om te oefenen. Mijn nieuwe project bij een nieuwe opdrachtgever gaat wat dat betreft spannender zijn. Daar ken ik niemand en dan moet ik toch in praktijk brengen wat ik heb geleerd.”

Andere cursussen gaat Caio ook zeker nog volgen. “Ik wil ook mijn technische vaardigheden nog verbeteren en ook op dat vlak biedt ENTER cursussen aan. Sowieso is werken voor ENTER alles wat ik had verwacht. Mijn vrouw en ik zijn bijvoorbeeld ook heel goed geholpen met het vinden van huisvesting. Het is gewoon een fijne club met mensen waar alles goed voor je is geregeld.”