06 mei 2020

Caio verruilde Brazilië voor Nederland, nu werkt hij via ENTER voor Philips

FORS visual jpg

Vanuit de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo verhuizen naar de kalme rust van het Nederlandse Friesland. Hoe kom je erbij? Hoe weet je als Braziliaan überhaupt dat er zoiets als Friesland bestaat? “Friesland niet per se, maar Nederland kenden we wel. We hebben een tante in Alkmaar en waren hier al op vakantie geweest.” Aan het woord is Caio Souza Oliveira en hij heeft het over hemzelf en zijn tweelingbroer Marcel, die mee verhuisde naar Nederland. Allebei werken ze voor ENTER, met heel veel plezier en ook trots. Hieronder het verhaal van Caio.

“Na mijn studie in Brazilië, waar ik een Master Electrical Engineering haalde, ging ik aan de slag in São Paulo. Voor een soort ENTER, alleen bij ENTER zitten we bij de klant te werken en in São Paulo Paulo namen we de projecten in huis. Ik maakte daar software voor bedrijven als IBM en HP.” Caio woont pas drie jaar in Nederland, maar hij beheerst de taal bijna vloeiend en zijn enthousiasme over Nederland is aanstekelijk. “Dit is zo’n mooi land! Alles is hier veel beter dan in Brazilië. Het is hier rustiger, de huizen zijn goed, de levensstijl is meer ontspannen. In Brazilië moet je altijd bang zijn voor geweld, hier ben je vrij en veilig. En de mensen zijn niet alleen vriendelijk, ze staan ook open voor je.”

Caio Oliveira
Caio Oliveira


Bonnefooi

Dat er in Nederland veel mogelijkheden liggen voor mensen met een technische achtergrond was ook een belangrijk onderdeel van de afwegingen. “De opdrachten zijn hier interessant, maar ik wilde niet zomaar op de bonnefooi hierheen komen, dus heb ik eerst gesolliciteerd. Via internet kwam ik bij ENTER terecht en na mijn sollicitatie ging het snel. We zijn dan ook heel goed geholpen bij het vinden van een huis en de documentatie die we in orde moeste maken. Het persoonlijke contact dat ik hier met mijn manager heb, is heel waardevol. Niet alleen bij aankomst in een vreemd land, maar gewoon altijd.”

Dat bleek ook toen Caio, eenmaal in Nederland, na een half jaar van Eindhoven naar Friesland verhuisde om daar voor Philips in Drachten te gaan werken. Toen hij het na 2,5 jaar Friesland gezien had en terug wilde naar het zuiden van Nederland, waar zijn broer nog steeds woonde, besprak hij dat met zijn manager Koen. “Ik heb in Drachten 2,5 jaar aan de Wake-Up Light gewerkt als technical project lead, maar ik was ook verantwoordelijk voor het hele team. Dat team zat ook deels in China en ik reisde daar dan ook vaak naar toe. Die interactie met een heel andere cultuur in een heel andere omgeving was cool. Maar op een gegeven moment wilde ik graag iets anders om mezelf weer door te ontwikkelen. Doordat ik voor ENTER werk, was dat eenvoudiger te regelen dan wanneer ik er zelf achteraan had gemoeten.”

"Ik wil echt graag Software Architect worden, maar daar moet ik nog heel veel voor leren. Die kans krijg ik hier."

Caio Oliveira

Intussen woont Caio weer in het zuiden van Nederland, in een plaatsje in de buurt van Eindhoven. Vlakbij zijn broer, maar in een ander dorp, dus niet meer samen in één huis. “In het begin leek het ons verschrikkelijk om gescheiden te zijn. In Brazilië waren we ook altijd samen. Maar niet samen wonen bleek veel minder erg dan het leek en nu zijn we allebei gewend en gehecht geraakt aan onze eigen persoonlijke ruimte.”

Verblijfsvergunning

Caio werkt nog steeds voor Philips, maar dan in Best voor IGT; Image Guided Therapy, of in het Nederlands: beeldgeleide chirurgie (zie foto). “Ik ben net pas overgestapt, dus ik volg vooral veel trainingen, maar ik ga me hier echt richten op software ontwikkeling. Ik wil ook echt graag Software Architect worden, maar daar moet ik nog heel veel voor leren. Die kans krijg ik hier. En wat ik ook zo fijn vind aan werken in Nederland, is dat mensen, ook je leidinggevenden, openstaan voor nieuwe ideeën. Daarbij is het hier heel internationaal, je leert interessante mensen kennen van over de hele wereld.” Hij wil dan ook heel graag een permanente verblijfsvergunning voor Nederland. “Nu ben ik afhankelijk van mijn werkstatus”, legt hij uit, “maar ik houd heel veel van Nederland en ik wil hier niet meer weg. Sterker nog: ik wil de taal nog beter leren spreken en langzaamaan Nederlander worden.”

Meer lezen over FORS, het project waar Caio nu aan werkt? Kijk dan hier.