10 november 2020

Emigreren tijdens de COVID-crisis: Onur Saraç doet het

“Ik heb bewust gekozen voor een carrière in de regio Eindhoven” Een passie voor software en voor werken in het buitenland. Het brengt Onur Saraç vanuit het Turkse Istanbul naar het Nederlandse Eindhoven. Een keuze die hij heel bewust maakt. “Ik heb me verdiept in de technologische hubs in Europa en Eindhoven past het beste bij me. Daar wonen ook vrienden van me en die waren ook nog eens positief over ENTER. Dus solliciteerde ik.” En nu is het dan zo ver: Onur maakt voor langere tijd de oversteek naar Europa.

In Ankara studeerde hij Software Engineering, maar vanwege het geringe aanbod in banen verhuisde hij in 2012 na zijn diploma naar Istanbul. Daar kon hij direct starten bij Huawei als Software Tester. Onur: “Via Huawei kreeg ik al de kans om een aantal jaren in het buitenland te werken op diverse projecten voor klanten.” Daaraan kwam een eind toen hij terugkeerde naar Turkije om zijn dienstplicht te vervullen. Toen hij die had afgerond, keerde hij terug bij Huawei, maar in een ander team en met de wens om beter te worden in test automation. “Maar dat kon helaas niet en toen ben ik naar Siemens gegaan.

"Er werken veel culturen samen aan de technologie van de toekomst. Ik wil daar deel van uitmaken."

Onur Saraç

Virtuele werkelijkheid

Bij Siemens werkte hij aan Industry 4.0 en werkte hij met verschillende software technologieën. Ook kwam hij veel in Duitsland en Hongarije voor trainingen. ‘En passant’ haalde hij ook nog een Master Engineering Management. “De laatste drie jaar heb ik veel technologieën en programmeertalen gebruikt, waaronder Python en Java. Met Docker, een containertechnologie, bootsten we de werkelijkheid na. Met Behavior Driven Development, BDD, dichtten we het gat tussen de technologische collega’s en de stakeholders als product owners en klanten.”

En toen vond hij het tijd om de stap naar Europa volledig te maken. “Vooral Duitsland en Nederland kwamen in mijn vizier, vanwege de technologie-industrie. Eindhoven kreeg toen al snel een streepje voor. Brainport is een interessante regio qua technologie en innovatie, met veel bedrijven waar ik mezelf goed zie passen qua kennis en kunde. Maar ook qua persoonlijkheid. Er werken veel culturen samen aan de technologie van de toekomst. Ik wil daar deel van uitmaken.”

Onur Saraç
Onur Saraç


Samenwonen met onbekende collega

Bij ENTER sprak hij meermaals met recruiter Cune en Business Development Manager Koen. Cune zocht een appartement voor hem. Centraal gelegen in Eindhoven, omdat hij nog niet weet voor welke opdrachtgever hij aan de slag zal gaan. Daar woont hij nu samen met Ahmet Aydin, die ook vanuit Turkije naar Nederland kwam. Heel spannend, want Onur woonde al acht jaar alleen en had Ahmet pas een aantal keer ontmoet in Istanbul. Maar Onur heeft er alle vertrouwen in.

“Alleen naar een ander land verhuizen, is best een uitdaging. En dan hebben we ook nog te maken met COVID-19, waardoor sociale contacten opbouwen en onderhouden niet eenvoudig is. Dan kan alleen wonen heel eenzaam zijn. Voor ons allebei is het beter om vanuit één huis aan dit nieuwe avontuur te beginnen. Dan kunnen we elkaar ondersteunen.”

Onur is sowieso een teamspeler. “Je kunt niet alles alleen en zeker in hightech is een team heel belangrijk. Iedereen brengt zijn eigen kennis en expertise met zich mee. En het sociale aspect aan een team vind ik ook heel belangrijk. Dat je samen plezier hebt in het werk, maar ook daarbuiten. De sfeer en omgeving zijn voor mij heel belangrijk.”

Kwaliteit bewaken

Dat betekent niet dat het altijd maar gezellig moet zijn. Onur: “Als tester vind ik dat bugs te allen tijde gefixed moeten zijn. Daar moet je soms developers voor pushen, zelfs als het laat is en ze boos zijn en naar je schreeuwen. Maar je moet de kwaliteit bewaken voor de klant. Altijd.” Daar kwam hij ook achter toen hij in Azerbeidzjan voor Huawei werkte. “Ik kwam een bug tegen in de live omgeving van de klant en toen hebben we de hele nacht doorgewerkt om dat te repareren.” Lachend: “Mijn manager zei de volgende dag dat ‘I saved his ass’, letterlijk.”

Dat hij zijn meest recente werkgever Siemens heeft verlaten, was ook voor zijn vorige manager een kleine aderlating. “Die zei dat ik meteen terug mag komen als ik hier niet vind wat ik zoek. Dat is heel fijn om te horen, maar niet wat ik van plan ben. Ik wil van mijn nieuwe leven in Nederland een succes maken. En hier ook buiten het werk nog veel dingen ontdekken. Ik kom graag op plekken met veel historie, waar dingen uit het verleden bewaard zijn gebleven. Dan loop ik over paden waar honderden of soms duizenden jaren geleden al mensen liepen… Dan kan ik het verleden bijna voelen! Ik ga graag op reis en vanuit Nederland kan ik weer heel veel andere dingen ontdekken. Straks, na COVID. Nu eerst hier maar eens op avontuur naar de supermarkt, samen met Ahmet.”