17 mei 2023

Ilse Smits zoekt graag naar ‘mooie oplossingen voor technische problemen’

Ilse Smits werkt sinds maart 2023 als Software Engineer binnen de semiconductorindustrie, bij een chipmachinefabrikant. “Ik wist niet zo goed wat ik na mijn studie wilde doen. Dat is ook een van de redenen waarom ik voor detachering heb gekozen.” Ilse is nog maar net begonnen bij ENTER, maar ze zit nu al goed op haar plek.

Ilse is op dit moment bezig met een systeem dat de machines die de chips maken ondersteunt. “Daarbij werk ik mee aan alle faciliteiten die gebruikt worden door andere softwareteams. Mijn team en ik zorgen er dus voor dat de software voor de andere teams is zoals deze moeten zijn.” Van Windowsinstallaties tot bestandmanagement. Het is allemaal redelijk nieuw voor Ilse. “Maar dat maakt het ook interessant”, vult ze aan.

Verbeteren
Hiervoor heeft Ilse parttime de master Embedded Systems gevolgd, terwijl ze ook parttime werkte als product owner. “Veel mensen denken dan dat ik een stap terug heb gezet, van product owner naar developer, maar ik dacht: ik heb dit gestudeerd en wil het toch proberen. En als het niet loopt zoals ik wil, dan kan ik altijd terug.” Tijdens haar laatste studiejaar deed Ilse een afstudeerproject bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht op de babyafdeling. Ze deed een onderzoek naar het welzijn van te vroeg geboren kinderen met daarin de focus op datascience en AI. “De babyafdeling is een bijzondere werkomgeving. Een aantal van de baby’s die daar komt, overleeft het ondanks de goede zorg niet. Dat komt binnen. Je moet jezelf voorhouden dat je onderzoek doet om hopelijk iets te kunnen verbeteren.” Ze vult aan: “Ik denk dat dat ook de juiste kijk is, dat alles wat je doet hopelijk een verbetering brengt ook al is die maar heel klein.”

Ilse Smits
Ilse: “Ik wist niet zo goed wat ik na mijn studie wilde doen. Dat is ook een van de redenen waarom ik voor detachering heb gekozen.” En de toekomst is ook nog een vraagteken voor Ilse. Voor haar thesis heeft Ilse veel met datascience en AI gewerkt. Het lijkt haar heel tof om die werelden een keer in een embedded setting te zien. “Het is even afwachten hoe alles zich verder ontwikkeld. Ik zit goed op mijn plek bij ENTER en ik vind het ook heel leuk dat er veel mensen van ENTER in mijn team bij mijn huidige project zitten. Zo zie je maar dat de grote wereld van high tech nog best klein kan zijn.”

Meerdere oplossingen
De toekomst mag dan nog wat vaag zijn voor Ilse, maar ze weet wel heel goed te benoemen waar haar hart sneller van gaat kloppen. “Het mooie aan dit vakgebied vind ik dat je voor een probleem meerdere oplossingen hebt. En dat je vervolgens gaat onderzoeken wat de beste oplossing is, wat de consequenties zijn en hoe alles in elkaar zit. Mooie oplossingen vinden voor een technisch probleem, dat is waar mijn hart sneller van gaat kloppen.” Daarnaast wil Ilse graag nog meer leren over de wereld van datascience en AI. “Vooral de wereld van AI gaat op dit moment zo snel dat je het bijna niet meer kan bijhouden. Er blijft heel veel te leren.”

Over haar keuze voor ENTER is ze helder: “Ik heb bij meerdere bedrijven een gesprek gehad, maar de setting en sfeer bij ENTER bevielen mij het meest.” Ook het community gevoel bij ENTER sprak Ilse aan. “ENTER voelt lekker kleinschalig, terwijl het geen klein bedrijf is. Maar het heeft wel de voordelen van een klein bedrijf. Je krijgt hier een-op-een begeleiding en dat is heel waardevol. En ook heel prettig, als je bij een klant werkt die gigantisch is in omvang.”

Ben jij benieuwd wat ENTER voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!