17 mei 2022

Jelena Koldan zocht (en vond!) een wetenschappelijk project

Ze was op zoek naar een wetenschappelijk project, waar ze haar kennis en kunde op het gebied van high performance computing ten volle kon inzetten. Maar zo makkelijk was dat nog niet. Tot ze iets meer dan vijf jaar geleden in contact kwam met Patrick van Noort, operationeel manager van de ENTER vestiging in Delft.

“Een mooi verhaal”, zo kijkt Patrick terug bij Jelena’s vijfjarig jubilieum. “Jelena woonde toentertijd in Duitsland, maar haar vriend werkte al in Nederland. En die bleek een collega van iemand die via ons op datzelfde project werkte. En die collega raadde ons weer aan bij Jelena. Zo kwam ik met haar in contact.” En dus reisde Patrick op een gegeven moment naar Aken voor een eerste gesprek.

Jelena: “Ik vind het programmeren van software alleen interessant als het wetenschappelijke problemen oplost en dat soort banen zijn er niet veel, maar ENTER heeft klanten die die projecten wel hebben. Dus dat sprak me meteen aan.” Ze werkt nu via ENTER aan een applicatie die bodemlagen kan analyseren. Geologen en reservoir engineers gebruiken deze om te bepalen waar ze het beste naar olie kunnen boren. “We maken echt iets dat wetenschappers gebruiken voor hun research.”

Jelena
Jelena met Patrick bij de viering van haar lustrumGeen taalbarrière
Intussen woont Jelena alweer vijf jaar in Nederland, samen met haar vriend én hun kindje dat ze hier kregen. “Oorspronkelijk kom ik uit Servië, net als mijn vriend. We hebben elkaar ontmoet toen we allebei in Spanje woonden en werkten. Wat daar heel erg fijn was, was het weer. Die hele donkere korte dagen in de winter, daar kan ik maar niet aan wennen. Maar verder vond ik het helemaal niet moeilijk om hier te aarden. Er is geen taalbarrière, iedereen spreekt goed Engels. Al probeer ik zelf ook Nederlands te leren.”

Eettechnisch vindt ze poffertjes en oliebollen de grootste pluspunten aan Nederland. “Ik houd van dat soort eten! En ik houd ook van haring”, lacht ze. Maar verder vindt ze de Nederlandse keuken niet fantastisch. Al is dat dan ook weer geen echt probleem in Nederland. “Want koken kan ik zelf wel en wat hier echt heel fijn is, is dat goede, verse en biologische producten hier eenvoudig te vinden zijn en dat kan ik erg waarderen.”