Lennart werkt sinds ongeveer een jaar bij ENTER. Ooit begon hij op het VMBO T in de richting van Elektrotechniek en werkte hij een tijdje in de bouw, maar dat paste niet zo goed bij hem. Liever ging hij aan de slag als systeembeheerder. Toen hij ook dat wel gezien had, begon hij met programmeren en scripten. Om zich hier verder in te ontwikkelen, besloot hij Technische Informatica aan de Hogeschool van Rotterdam te gaan studeren. “Voor mijn latere carrièrekeuze heb ik niets aan Elektrotechniek gehad. Maar: ik kan wel een stoppengroep aanmaken in de meterkast, ook handig”, zegt hij lachend.
Alle verschillende stappen die hij zette, hebben hem wel enorm geholpen en gemotiveerd. “Als ik in één keer naar het hbo of wo was gegaan, had ik niet alles gekund wat ik nu kan.” Lennart rondde zijn studie af met een afstudeerstage bij KPN. Daar kon hij meteen blijven, maar toen het na een tijdje weer ging kriebelen, ging hij aan de slag bij Telfort. Hier was hij vooral bezig met programmeren, maar later kreeg hij er een extra rol bij als automatiseerder. Daarbij moest hij alles aan elkaar koppelen. Lennart: “Dat vond ik leuk, daar wilde ik mee verder.”
Lennart Pruijssers
Bij blijven leren, door ontwikkelen en zijn vleugels uitslaan. Het past bij Lennart. Daarom ook ging hij tijdens zijn studie een jaar naar China om stage te lopen. Geen voor de hand liggende keuze, maar wél een enorm avontuur. Hij werkte daar bij de Chinese bank. Hard werken, maar ook heel interessant. En niet alleen vanwege een andere cultuur. Lennart: “Als je in een land woont en werkt waar je soms ‘lost in translation’ raakt, kan dat heel apart zijn. Er werd gebrekkig Engels gesproken en soms had ik geen idee wat ik moest doen. Gelukkig konden twee andere expats uit mijn team zelf vloeiend Chinees en sprak één Chinees teamlid wel Engels en kwamen we zo alsnog een heel eind met elkaar. Maar als je iets programmeerde, werd er vervolgens wel in het Chinees feedback op gegeven. Dan ging ik maar weer met Google Translate aan de slag om te ontdekken wat er stond.”
Ervaring
Eenmaal afgestudeerd en met een paar werkervaringen op zak, ging hij aan de slag bij een detacheringspartij. Lennart: “Ik werd daar steeds meer ingezet in een DevOps rol. Toen deed ik dus zowel front end als back end development, maar ook configuratiebeheer en automatisering. Voor developers in het algemeen is er altijd genoeg werk, maar als je ook op IT breed georiënteerd bent en echt passie hebt voor het vak, ben je extra gewild.”
"Naast het programmeren en verbeteren van processen ben je bezig met wiskunde, fysica en natuurkunde op de rand van wat technisch mogelijk is. Het is echt grensverleggend wat we doen."
Lennart Pruijssers
Lennart kwam in die baan ook voor het eerst in contact met Ian Breedveld van ENTER. “Ian is zo’n leuke kerel. Ik kan hem altijd bellen en even met hem kletsen.” Voor Lennart was het dan ook logisch om bij ENTER te gaan werken. “Bij ENTER is veel persoonlijk contact. Ik voel me hier nooit een nummertje. Bovendien was er ook meteen een klus voor me bij de TU Delft. Ik vroeg aan Ian: ‘Wanneer kan ik beginnen?’ en dat was dus echt meteen! Bij een detacheerder is veel mogelijk. Ik vind veel dingen interessant en al die kanten kan ik nu op.”
Het project bij de TU Delft was kort, maar erg uitdagend en leerzaam. Lennart licht toe: “Ik werkte daar in een advance research station opgezet door Tu Delft en TNO, QuTech genaamd. QuTech houdt zich bezig met het ontwerpen en realiseren van een Quantum supercomputer en de creatie van het ‘quantum network’, zodat deze supercomputers met elkaar en de buitenwereld kunnen communiceren. Er is geen standaard of bestaande quantumtechnologie voor, want die wordt nu juist in dit laboratorium onderzocht en ontwikkeld. Het eindproduct wordt geleverd aan IBM en de Nederlandse overheid.”
Paradox
Lennart vervolgt: “Zelf werkte ik bij het quantum (network) team van vier personen. Dat was in samenwerking met een groep wereldberoemde wetenschappers in hun expertise gebieden van fysica, nanotechnologie en natuurkunde. Dit heb ik echt ervaren als een eer en ik heb enorm veel van ze geleerd”. Met zijn team realiseerde hij een quantum network. “Zo maakten we communicatie mogelijk tussen twee of meerdere quantum supercomputers. Ook bouwden we een webapplicatie waarop wetenschappers hun proeven kunnen uitvoeren. Die gaat later dit jaar online voor de wetenschappelijke gemeenschap. Zo kan elke wetenschapper wereldwijd proeven uitvoeren op een cluster supercomputers en dus interactie maken met qubits van een supercomputer.”
Quantum programmeren of werken met qubits ging ontzettend tegen Lennarts intuïtie in, omdat je op een hele andere manier moet programmeren dan voorheen. Lennart: “Een quantumbit kan tegelijk 1 of 0 zijn, dus tegelijkertijd aan en uit. Een echte paradox die in vakjargon ‘superstate’ heet. Ergens in de programmering zitten de namen van mijn collega’s en mij verborgen. Dus mocht het quantum network/operating system ooit de standaard worden, dan is mijn naam er ieder geval in te vinden.”
Grensverleggend
Na deze zeer uitdagende opdracht ging Lennart aan de slag bij ASML als software developer in een DevOps team. ASML maakt microchipmachines. Elke telefoon, laptop, computeronderdeel of tv op de markt bevat waarschijnlijk meerdere microchips van dit bedrijf. De machines van ASML creëren een tiental wafers per dag. Een wafer is een soort ronde plaat/koek met 100 microchips erop, bijvoorbeeld 100 processors (CPU’s). Lennart: “De verbindingen zijn zo klein dat zelfs de beste elektron microscopen er niet op kunnen inzoomen. Om de wafers te kunnen testen moeten daarom natuurkundige workarounds worden bedacht. Ons team ondersteunt dat testproces. We werken dagelijks met developers en wetenschappers aan uiteenlopende technische problemen. Naast het programmeren en verbeteren van processen ben je bezig met wiskunde, fysica en natuurkunde op de rand van wat technisch mogelijk is. Het is echt grensverleggend wat we doen.”