17 juni 2020

De Braziliaanse Marcel Oliveira is Software Engineer bij ENTER

Foto Marcel

In een industrie waar technologie door de aderen stroomt zijn onze mensen het kloppend hart. Maar wie zijn ze en waar gaat hun hart sneller van kloppen? In een serie verhalen stellen we ze voor. Deze aflevering: Marcel Oliveira, Software Engineer uit Brazilië.

Hij wist weinig van Nederland, behalve dan dat een tante er woonde. Nu houdt hij van broodjes kaas en vindt hij de Nederlandse taal mooier dan het Portugees. Pas drie jaar hier, maar al helemaal ingeburgerd, inclusief het spreken van de taal. “Nederland is een prachtig land en als ik mag blijven, dan graag!” Aan het woord is Marcel Oliveira, broer van Caio. En net als zijn tweelinghelft heeft ook hij helemaal zijn plek gevonden. Ook Caio werkt bij ENTER, maar voor een andere opdrachtgever.

"Ik heb liever een broodje kaas dan een Braziliaanse lunch"

Marcel Oliveira

Marcel: “In Brazilië werkten Caio en ik al in hetzelfde bedrijf. Ik vooral voor Motorola aan calibratiesoftware. Dat paste prima bij mijn Bachelor Computer Engineering, maar minder goed bij mijn Master Biomedical Engineering. Biomedical heeft veel meer met signalprocessing te maken, dat trok me meer. Maar toen ik naar de VS kon om daar meer te leren over camera’s, koos ik er toch voor om verder te gaan op de weg van Computer Engineering. Ik wilde ook heel graag kijken of ik in Amerika kon aarden. Ik pas niet in Brazilië, Caio ook niet, maar de Verenigde Staten bleken ook niet onze plek. Caio had vanuit Brazilië al gereageerd op een vacature bij ENTER en ging daar op gesprek toen we samen op vakantie waren bij onze tante. Ik ging met hem mee en raakte op die manier ook in gesprek en aan een baan. Eigenlijk puur toeval dus.”

Marcel Oliveira
Marcel Oliveira


‘Brainport kenden we niet’

Nu in Nederland, zijn ze allebei heel gelukkig. Marcel: “Wij houden van de manier waarop het hier in Nederland gaat. Alles is goed geregeld. Ik loop graag hard in mijn vrije tijd, dat kan hier lekker buiten en dan heb je alle ruimte. Dat is heerlijk.” En dat broodje kaas? “Haha! Ja, echt, ik vind dat prima voor de lunch. In Brazilië eet iedereen teveel. En een broodje kaas is makkelijk.” Om daar als echte Hollander lachend aan toe te voegen: “En goedkoop!”

Dat wisten beide broers echter niet toen ze naar Nederland vertrokken. Marcel: “We hadden allebei de droom om in het buitenland te wonen. Van Nederland wisten we niet zoveel. Van Brainport hadden we nog nooit gehoord. Maar vanwege onze tante gingen we hier dus toch op vakantie. Nou ja, de rest is geschiedenis." Voor hun moeder was het niet zo leuk nee, dat ze allebei tegelijk vertrokken. “Maar gelukkig heeft ze nog een zoon! Hij woont en werkt in Brazilië.”

Marcel vervolgt: “Toen we hierheen verhuisden, kregen we een eigen manager bij ENTER. Hij hielp ons met een appartement, het regelen van visa en andere dingen. Alles waar we vragen over hadden, werd opgepakt. En nog steeds hoor. Koen, die nu mijn manager is, denkt heel erg met mij mee over wat ik wil en wat goed is voor mij qua vervolgstappen. ENTER heeft daar het juiste netwerk voor en Koen kent me goed, hij praat veel met mij persoonlijk, dat maakt voor mij heel veel verschil. Alleen jammer dat hij nog geen leuke vriendin voor me heeft gevonden haha!”

"Mijn broer en ik hadden allebei de droom om in het buitenland te wonen. Van Nederland wisten we niet zoveel. Van Brainport hadden we nog nooit gehoord."

Marcel Oliveira

Marcel en ook zijn broer Caio zijn sociale jongens die graag tijd doorbrengen met anderen. ‘Gezelligheid’ is een woord uit de Nederlandse taal dat ze maar al te goed kennen. "We komen ook graag op de sociale evenementen van ENTER. Even bijpraten op een borrel met andere collega’s, van kantoor of van andere opdrachtgevers. Normaal gesproken hebben we best vaak van dat soort leuke dingen. Dat dat nu niet kan, is echt jammer.” Gelukkig voor Marcel woont broer Caio na een periode bij Philips in Drachten nu weer in de buurt. “Samenwonen doen we niet meer en dat bleek goed te bevallen. Maar drie uur in de trein zitten om hem op te zoeken, is natuurlijk het andere uiterste. Nu kunnen we in tien minuten bij elkaar zijn. Ook dankzij Koen, want die vond een nieuwe opdracht voor Caio bij Philips in Best.”

Data verzamelen

En Marcel werkt dus voor Imec, een ‘innovative hub’. “Ik ben daar software engineer en samen met onderzoekers maak ik apps waarmee ziekenhuizen data kunnen verzamelen. Die app maakt als het ware een mooi pakketje van de oceaan aan data die in het ziekenhuis wordt verzameld en zorgt er ook voor dat het op de juiste plek terecht komt. Imec maakt veel medische apparaten en die hebben een protocol en een typische manier van communiceren; mijn apps kunnen met die apparaten praten.”

Het fijne aan de biomedische achtergrond van de hub is de manier waarop zijn collega’s denken. “En ik waardeer ook de vrijheid die we krijgen.” Marcel ondervond dat aan den lijven toen hij, gedreven door nieuwsgierigheid, een nieuw project erbij kreeg: een headset die hersenactiviteit kan meten. “Ik test dat apparaat nu. Dat was eigenlijk niet mijn werk, maar omdat ik er heel nieuwsgierig naar was, mocht ik meedoen. Als je kunt begrijpen hoe zo’n device werkt… dat is gewoon prachtig! En dat ik de kans krijg om dat te ontdekken, is nog mooier.”