Loïc Petitjeans, zijn naam zegt het al, is van Franse komaf. Enige tijd geleden koos hij voor een carrière en leven in Nederland en ging hij aan de slag bij ENTER als Software Engineer. In Frankrijk had hij hier al ervaring mee, maar na een aantal jaren in dezelfde baan vond hij het tijd voor iets nieuws. “Ik wilde graag iets meer van de wereld zien. Van een vriend had ik al goede geluiden gehoord over Eindhoven en de mogelijkheden hier en zo belandde ik in Eindhoven.”
Nou ja, ‘zo’ is misschien wat makkelijk gezegd, want natuurlijk ging er wel een en ander vooraf aan de beslissing tot deze stap. “Ik hield in verschillende steden waar ik wilde wonen de vacatures in de gaten en zag een interessante voorbij komen bij ENTER op LinkedIn. Nadat ik reageerde kreeg ik een dag later al bericht terug en nog eens een paar dagen later had ik al een ontmoeting met Business Manager Koen Schilders. Daarna ging het snel en kreeg Loïc een aanbod van ENTER. “De snelheid van dit proces speelt zeker een rol bij mijn beslissing om voor ENTER te werken. Het voelde echt als de beste keuze voor mij.”
En toen begon het pas. Er moest een huis worden gevonden en een opdracht. Dat huis vond hij snel, met dank aan onze Relocation Officer Felix van Eeten. “Ik ben heel goed geholpen toen ik in juni 2022 naar Nederland kwam. “Er ging net een ENTER-collega verhuizen, daar had ik geluk mee. Felix heeft er toen voor gezorgd dat ik de woning kon overnemen.”
Verschillende culturen
Loïc begon meteen met het opbouwen van een netwerk en ook bij ENTER op kantoor voelt hij zich thuis. “De mensen zijn aardig, er hangt een goede sfeer, dus ik werk graag bij ENTER op kantoor. En ook de evenementen die er worden georganiseerd vind ik leuk. Soms is dat alleen voor de gezelligheid zoals met de pubquiz, soms is er ook een inhoudelijk deel waar iemand onze nieuwe inzichten geeft over ons vakgebied. Je leert dan ook mensen kennen die van over de hele wereld komen en je maakt kennis met verschillende culturen. Het is een heel divers bedrijf en iedereen is altijd bereid om je te helpen.”
Momenteel werkt Loïc op het kantoor van ENTER aan een intern project. Ook spijkert hij zijn kennis en kunde bij. In Frankrijk studeerde hij af op een niveau dat gelijk is aan de Nederlandse Master, maar daarmee is zijn honger naar kennis niet gestild. “Ik hoop dan ook op een opdracht bij een klant waar ik opnieuw veel kan leren”, zegt hij. “In de ideale situatie kom ik ergens terecht waar ik me comfortabel voel, maar waar ik ook genoeg uitdagingen tegenkom. Als je iets doet waarvan je alles al weet, kan het natuurlijk snel saai worden.”
Juiste ervaring
Samen met Koen bekijkt Loïc nu welke opdrachten bij hem passen. Een vorige opdracht verliep niet helemaal zoals verwacht. "Ik kwam terecht bij een bedrijf in de semiconductor industrie waar ze werkten met verouderde software geschreven door één persoon. Die software is vooral bedoeld om simulaties uit te voeren. Uit die simulaties komen vervolgens gegevens. Die software had dus een update nodig en daarom besloot de klant de software te herschrijven, maar met de hulp van iemand die kennis had van software in plaats van kennis over halfgeleiders, zoals de rest van het team. En daar kwam ik in beeld. Ik kwam er echter vrij snel achter dat ik de juiste ervaring miste om mensen aan te sturen en met hen te discussiëren, terwijl zij tientallen jaren ervaring hebben op dit gebied." Zo kan het soms gaan, Loïc weet het ook. Maar een van de voordelen van detachering is dan wel dat je samen met je manager naar een nieuw project kunt zoeken.
In zijn vrije tijd kijkt Loïc graag voetbal en speelt hij videogames. Ook vindt hij het leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Daarom is hij onlangs begonnen met boulderen en is hij lid geworden van een Discord server waar ook andere Eindhovenaren lid van zijn. “Boulderen is voor mensen die graag willen klimmen, maar ook hoogtevrees hebben”, vult hij lachend aan. “Over het algemeen vind ik het gewoon heel leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Wat we dan doen maakt mij niet zoveel uit. We kunnen bijvoorbeeld een hapje gaan eten bij Down Town Gourmet Market of een spelletjesavond organiseren.” Ook probeert Loïc de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. “Ik weet niet of ik ooit correct Nederlands zal kunnen spreken, maar het wordt er in ieder geval niet slechter op.”