22 oktober 2020

Luc Blom wilde geen professor worden, maar juist dingen maken

Luc header

In taal blonk hij, zacht gezegd, niet uit. “Maar rekenen kon ik altijd al ontzettend goed!” Aan het woord is Luc Blom (35), Embedded Software Engineer bij ENTER. Via ENTER werkt hij bij een producent van melkrobots, eerder werkte hij mee aan de eerste Europese quantum computer. Begonnen op het VMBO, moest Luc er hard voor werken om te komen waar hij nu is, maar hij wist al heel jong wat hij goed kon én leuk vond.

Rekenen dus, maar ook natuurkunde. Via het VMBO ging hij naar het MBO, richting: Chemie. Daarna door naar HBO Elektrotechniek en toen nog naar de universiteit voor een Bachelor Natuur- en Sterrenkunde. “En toen was ik nog niet klaar”, lacht hij, “want ik plakte er ook nog een Master Theoretische Fysica aan vast. Supergaaf, maar ik kan aan niemand uitleggen wat ik deed. Plus; als ik had willen publiceren, moest ik schrijven en dat wilde ik dus niet. Ik wilde geen professor worden, ik wil dingen maken. Daarom ging ik aan de slag als softwareontwikkelaar. Dat is heel abstract en bevat veel wiskunde, maar wordt ook toegepast op een product dat je ook echt ziet werken.”

"Mijn manager bij ENTER weet wat goede stappen in mijn carrière zijn"

Luc Blom

Werk als hobby

Zijn carrière begon hij bij een onderzoeksinstituut dat opstellingen maakt. Luc schreef daar de software voor. “Dat paste me wel, want ik hoefde geen papers te schrijven, maar kon wel aan het onderzoek meewerken. Het was ook heel divers; van biologische onderwerpen over bijvoorbeeld wormen en hun DNA tot onderwerpen over licht. Ik las me over veel onderzoek ook goed in. Zo was mijn werk ook mijn hobby. Maar op een gegeven moment wilde ik wel graag weer een stap verder kijken en toen kwam ik bij ENTER terecht.”

Luc Blom
Luc Blom


“Het viel me op dat het echt ging om mij als persoon en dat het belangrijk is dat ik goed in mijn vel zit en werk doe dat bij me past. Bij andere detacheerders had ik veel meer het gevoel dat ik een nummertje zou zijn”, zegt Luc over zijn keuze. Via ENTER startte Luc vervolgens bij een samenwerkingsverband tussen TU Delft en TNO. Daarmee koos hij opnieuw voor het onderzoeksdomein. “Maar wat ik daar kon doen, was wel weer een stapje verder dan wat ik voorheen deed. Alleen wilde ik op een gegeven moment wel eens weten hoe het is om in de industrie te werken aan software en daarmee ook mezelf weer wat verder te ontwikkelen.”

"Ik wil dingen maken. Daarom ging ik aan de slag als softwareontwikkelaar. Dat is heel abstract en bevat veel wiskunde, maar wordt ook toegepast op een product dat je ook echt ziet werken.”

Luc Blom

Deadline

Die kans kwam bij een ontwikkelaar van melkrobots. “Ik spreek geregeld met mijn manager bij ENTER, Patrick. Dat is heel prettig, want hij weet daardoor wat ik wil, maar ook ziet hij wat goede stappen in mijn carrière zijn.” Het werken in de industrie bevalt Luc goed. “De projecten zijn nu veel meer deadline driven dan in de onderzoekswereld. Het moet echt af en daardoor werk je ook echt ergens naar toe. Dat bevalt me.”

Voor de toekomst ziet Luc het wel zitten om voor kortere periodes als een soort consultant op projecten te werken. “Dat je dan zelf een project op de rails zet of trekt, dat lijkt me heel gaaf. Maar dan heb ik nog wel een stukje ervaring nodig, plus dat ik moet leren nog iets assertiever te worden. Maar met zowel het eerste als het tweede kan ENTER me helpen, dus voorlopig zit ik hier nog prima.”