21 april 2020

Medewerkers van ENTER dragen bij aan eerste Europese publieke quantum computing platform

13 quantum inspire marieke de lor 5e9f06317a8b7

Minister Ingrid van Engelshoven en Eurocommissaris Mariya Gabriel lanceerden op 20 april 2020 het eerste Europese, publieke quantum computing platform: ‘Quantum Inspire’. Het platform is ontwikkeld door het Delftse QuTech, een samenwerking tussen TU Delft en TNO; een gewaardeerde klant van ENTER.

Quantum Inspire maakt de quantumcomputer voor iedereen toegankelijk en rekent – als eerste in de wereld – onder andere met een quantumprocessor gemaakt van schaalbare ‘spin qubits’. Met Quantum Inspire wil QuTech de quantumcomputer zo snel mogelijk toegankelijk te maken voor markt en maatschappij. Hiervoor ontwikkelde QuTech een webportal: www.quantum-inspire.com.

De quantumcomputer wordt gezien als een sleuteltechnologie die radicaal nieuwe producten en diensten mogelijk maakt. Een quantumcomputer heeft namelijk de potentie om bepaalde problemen veel sneller op te lossen dan ‘gewone’ computers ooit zullen kunnen. Denk bijvoorbeeld aan het helpen ontrafelen van het complexe gedrag van moleculen, ten behoeve van medicijnontwikkeling.

"Het is bijzonder om aan dit project te hebben mogen werken, omdat het nieuwe quantumtechnologie naar de wereld brengt."

Luc Blom

Voor onze collega Luc Blom, die samen met andere medewerkers van ENTER aan dit project werkte, was het een uitdagend project waarin hij zowel zijn kennis van software als van fysica kwijt kon. Luc: “Het is bijzonder om aan dit project te hebben mogen werken, omdat het nieuwe quantum technologie naar de wereld brengt. Quantum-Inspire is een platform dat helpt met de ontwikkeling van nieuwe applicaties en geeft iedere geïnteresseerde een kijkje in de wereld van quantum.”

Meer informatie, inclusief foto’s en video’s, is te vinden op de website van QuTech: https://qutech.nl/minister-ing...