15 november 2023

Mees zocht ‘chaotisch’ werk, maar ‘niet het paniekerige’

Je voet breken, direct na een gesprek met een potentiële werkgever. Het overkomt niet veel mensen, maar Mees Somers was de pechvogel die het wel gebeurde na een gesprek met ENTER. De verwachting was dat het daardoor ietsje langer zou duren voordat hij een project zou vinden, maar niets was minder waar. Business Manager Dirk reed Mees op en neer naar gesprekken met mogelijke opdrachtgevers en binnen no-time had Mees een uitdagend project te pakken. Hij vertelt lachend: “Ik vond het al fijn dat ik werk had gevonden toen ik mijn voet had gebroken, maar het was ook nog eens wat ik zocht!”

Sinds april werkt Mees bij een groot bedrijf binnen Brainport aan het programma van de Vessel. Dat is een module die licht genereert voor een machine binnen de semiconductor industrie. Daar dient Mees eigenlijk als een soort ondersteuning voor het productieteam. Hij licht toe: “Je moet het zien als een groot blok aluminium waar een tindruppeltje in komt en daar schiet je een laser op af en dan ontstaat er licht. Heel simpel gezegd.” Mees is hierbij verantwoordelijk voor de kwaliteit van alle mechanische delen van de machine. “Het is heel erg divers, je bent voor het project heel erg veel bezig met ‘hoe gaan we bepaalde dingen inregelen?’ tot aan ‘hoe gaan we een klein probleem oplossen’ zoals een boutje dat niet past?”


Verandering
Mees was ook op zoek naar die afwisseling in zijn werk. “Ik zocht iets waarbij ik niet weet wat ik de volgende week ga doen. Ik wilde het chaotische, maar niet het paniekerige. Bij mijn huidige project ben ik bijvoorbeeld bezig met administratie en dan komt er iets anders binnen met een hogere prioriteit zoals vlekken of een kras, dan moet ik daarmee aan de slag en als dat dan af is, ga ik weer met het vorige verder. En die taken zijn heel divers.”

Mees Somers

Hiervoor werkte Mees als werkplaatsmanager bij een klein robotica bedrijf dat zich focust op mobiele robotica. Na een tijdje merkte Mees dat hij daar niet meer op zijn plek zat. “Het is een hele interessante branche, maar ik merkte dat het bedrijf nog te jong was voor mij.” Het is een verandering geweest voor Mees waar hij nu al heel tevreden over is. “Sinds ik bij ENTER aan de slag ben gegaan, merk ik dat ik veel enthousiaster ben in gesprekken met familie en vrienden over mijn werk. Wanneer zij vragen waar ik mee bezig ben, dan vertel ik dat graag en ik ben ook heel trots op hetgeen ik maak. En de reacties van mijn familie en vrienden zijn ook een stuk leuker. Voorheen als ik vertelde over mijn werk dan zeiden ze: ‘Zo’n drone kan ik ook bij de speelgoedwinkel kopen. Waarom kost die van jullie dan €20.000 en die van de speelgoedwinkel €50?’ Om ze dan dat verschil te laten begrijpen moet je de techniek ervan uitleggen en dan haken mensen vaak af, want ze begrijpen het dan gewoon niet. Als ik nu vertel waar ik werk en wat ik daar doe, dan krijg ik heel andere reacties. Dat komt ook wel door de bekendheid van het bedrijf, maar het maakt de gesprekken een stuk leuker. Ik heb het meedenken van ENTER als detacheerder trouwens erg gewaardeerd, de aanpak is echt op jou als persoon gericht.”


Opleiding
Voordat Mees begon aan zijn carrière in de hightech industrie volgde hij op het MBO de opleiding Mechatronica. Mees: “Ik wist dat ik de techniek in wilde, maar niet precies welke richting. Dan ga je voor de breedste opleiding op dat gebied en dat was in mijn geval Mechatronica.” Na het afronden van deze opleiding had Mees de ambitie om verder te gaan studeren op het HBO met de gedachte om meer te leren over het managementgedeelte van de industrie. Hij koos voor de opleiding Technische Bedrijfskunde aan de Fontys in Eindhoven. “Alleen bleek dat de opleiding niet helemaal was wat ik in gedachten had. Met name de indeling van de opleiding.” Voor Mees waren er teveel raakvlakken met zijn eerdere opleiding waardoor hij weinig motivatie had om de opleiding af te ronden. Toevallig had Mees tijdens die periode contact met zijn stagebedrijf van het MBO die hem een contract aanboden voor een projectleiderschap van een klein project. “Ik ben daarop ingegaan en gestopt met de opleiding.”

"Ik wil gewoon doen wat ik leuk vind"

Mees Somers


Erkenning
Daar heeft hij zeker geen spijt van. Mees vertelt: “Als er bijvoorbeeld iemand naar je toe komt met een probleem en dat los je dan op en diegene is dan echt blij… Dan doe ik hetgeen waar ik voor ben aangenomen en dat doe ik goed. Dus ik denk dat dat neerkomt op een stukje erkenning van je werk.”

De grootste uitdaging van Mees zit eraan te komen, namelijk de verantwoordelijkheid over een nieuwe machine. “Een klant van ons gaat een nieuwe machine op de markt brengen en ze willen mij de verantwoordelijke maken voor de mechanische delen van die machine. De persoon die daar eigenlijk voor bedoeld was, gaat naar een ander team en die droeg mij aan als waardige opvolger. Dus dat is een mooi compliment.” Het is een uitdaging die Mees graag aangaat. “Je moet er bij zo’n project voor zorgen dat alles van het begin af aan goed ingeregeld wordt, voordat wij gaan opschalen naar een volumeproject. Nu is het vooral de vraag van: hoe gaan we dit goed doen? Maar ja dan zit er ook weer tien man om je heen aan wie je vragen kan stellen. Dus het is een uitdaging maar ik heb er wel veel vertrouwen in!”

Waar Mees zijn hart sneller van gaat kloppen? “Voldoening krijgen uit de dingen die je doet. Dat zit in mijn werk, directe voldoening van mensen die blij zijn. Maar ook thuis als ik dan binnenkom dat de lampen meteen aanspringen. Domotica is mijn hobby. Als mijn wekker gaat, springt mijn koffiezetapparaat bijvoorbeeld aan. De eerste paar keer ging het wel eens mis, want dan stond er geen kopje onder en dan moest ik dweilen waardoor ik later op mijn werk was. Terwijl het de bedoeling was dat ik hierdoor eerder naar mijn werk kon. Dus nu heb ik het systeem zo ingesteld dat wanneer mijn wekker gaat mijn koffiezetapparaat alleen gaat lopen als er een kopje onder staat. Dat soort dingen vind ik leuk om te doen. Ook heb ik mijn rolgordijnen geautomatiseerd. Als ik dan televisie aan het kijken ben in de avond gaan de rolgordijnen omlaag. En wanneer de wekker gaat, gaan ze vanzelf een stukje omhoog zodat er wat daglicht binnen komt. Dat valt me trouwens in deze tijd van het jaar wel wat tegen”, voegt hij lachend toe.