01 september 2022

Nils over zijn project bij Eyrise: “Dit is gewoon supergaaf!”

22 FC Campus Liquid Crystal Façade Karlsruhe Architecture 3deluxe 22

Sinds enkele maanden werkt Nils als Process Engineer bij Eyrise, een bedrijf dat zich specialiseert in schakelbaar glas. Zijn werkzaamheden zijn heel verschillend en focussen zich voornamelijk op het verbeteren van het productieproces binnen Eyrise. “En als er ergens een probleem optreedt, ben ik er ook om het op te lossen”, vertelt hij lachend.

Nils
Nils bij Eyrise aan het werk



Aan het begin van zijn carrière wilde Nils graag aan verschillende projecten meewerken. Hij wist niet precies welke kant hij op wilde en daarom wilde hij bij verschillende keukens binnen kijken. Detachering was voor hem dan ook dé oplossing. Nils koos daarbij voor ENTER, omdat hij hier meer kans had op langdurige projecten. Voordat Nils bij Eyrise begon, werkte hij via ENTER een tijd bij een multinational als projectmanager. Hier kwam Nils erachter dat zijn volgende stap voor dit moment bij een kleinere organisatie moest zijn, waar hij verwachtte ook meer zijn stempel te kunnen drukken. En dat werd Eyrise.

Eyrise
Eyrise in Veldhoven



Vloeibare kristallen
Eyrise is een jonge organisatie die zich richt op duurzame oplossingen voor dynamisch zonneweringsglas en ‘privacy’glas. De ramen die Eyrise produceert, bevatten vloeibare kristallen die we ook kennen uit de display industrie. Dit maakt de producten van Eyrise veranderbaar met één druk op de knop. Eyrise biedt twee verschillende productsoorten: eyrise® Instant Solar shading Glass en eyrise® Invisible Privacy Glazing. Met één druk op de knop zorgen de Solar-ruiten met een vermindering in lichtintensiteit voor een afname in hitte die afkomstig is van de zon. Ook creëren ze zacht natuurlijk licht. Invisible Privacy Glazing creëert, uiteraard, privacy. Heel handig als je bijvoorbeeld in een kantoor een heel open structuur en inrichting wil bieden aan je medewerkers, maar er tegelijkertijd voor wil zorgen dat er privacy kan zijn in een vergaderruimte.

Binnen 1 seconde veranderen de eigenschappen van het glas. ‘Dat is toch supergaaf!’ zegt Nils enthousiast terwijl hij het tegelijk demonstreert in het kantoor van Eyrise in Veldhoven. Nog een voordeel, zegt hij: “De ramen zorgen ook voor minder energieverbruik voor het koelen of verwarmen van het gebouw.”

eyrise privacy
Privacy in een vergaderruimte




Effect
De werkzaamheden van Nils zijn heel verschillend en dat maakt zijn baan heel dynamisch. “Binnen vijf minuten kan heel mijn dag veranderen”, zegt Nils. “Er kan zich een probleem voordoen in het productieproces, dan word ik gebeld en ga ik daarmee aan de slag”. Om dit soort problemen op te lossen, werkt Nils samen met een team van engineers, maar hij heeft ook goed contact met al zijn andere collega’s. Een van de belangrijkste dingen waar Nils mee bezig is, is welk effect een aanpassing in het proces kan hebben.

Wanneer Nils ons meeneemt door het productieproces kan hij niet stoppen met glimlachen. Tussendoor spreekt hij kort met zijn collega’s over het proces en over aanpassingen die hij samen met zijn team heeft gedaan. Nils werkt dan pas sinds kort aan zijn project bij Eyrise, maar hij kent het proces van A tot Z en terug.

Nils bij Eyrise
Nils kent het proces van A tot Z



Kleuren
In de showroom laat hij zien wat er allemaal mogelijk is. Hij legt uit: “Veel van onze concurrenten bieden alleen ramen met een ongewenste blauwe tint. Met ons proces hebben we als standaard een kleurneutrale raam, maar wel de mogelijkheid om verschillende kleuren toe te passen. Dat samen met het snelle schakelen zijn enkele van de dingen die ons onderscheiden”. Nils laat met een tablet een korte demonstratie zien van wat er kan met de ramen van Eyrise, die over het hele gebouw zijn gebruikt.

Op dit moment is Nils bezig met het verbeteren en versnellen van het ontgassingsproces van de liquid crystal met behulp van vacuüm. Dit gas kan namelijk voor problemen zorgen tijdens het vulproces die later zichtbaar zijn in het glas. “En dat willen we natuurlijk niet”, zegt Nils. Zijn natuurkundige achtergrond komt bij zijn werk goed van pas. Onder andere in het begrijpen van het proces en linkjes leggen tussen verschillende uitdagingen. Voorlopig zit hij dan ook nog prima op zijn plek bij Eyrise.



Eyrise
Solar shading