28 juli 2022

Passie voor het papier: “Er zitten ingewikkelde natuurkundige principes achter”

“Toen ik afstudeerde wist ik niet goed wat ik wilde… Onderzoek doen, daar lag mijn passie. Maar waar dan precies? Er waren zoveel mogelijkheden. Ik werd door meerdere detacheerders benaderd, maar bij ENTER had ik het beste gevoel.” Aan het woord is Stan Camp, die intussen via ENTER bijna een jaar aan het werk is bij een groot bedrijf waar industriële printers worden ontwikkeld en geproduceerd. Hij had het niet verwacht toen hij studeerde, maar intussen heeft hij een passie voor papier.

Stan studeerde Technische Natuurkunde en haalde een Master in Applied Physics aan de Technische Universiteit Eindhoven. “Daar kwam ik erachter dat ik het heel leuk vind om onderzoek te doen. Echter, ik miste de samenwerking en het team-gevoel dat je in een bedrijf wel hebt. Daarom besloot ik geen PhD te doen, maar het bedrijfsleven in te gaan. Alleen geen idee in welke richting!”

Stan Camp
Stan Camp



Accountmanager David Dilien hielp Stan met het kiezen daarvan. Stan: “Als je vroeger had gezegd dat ik aan industriële printers zou gaan werken, had ik waarschijnlijk heel hard nee geroepen. Maar toen ik hier op gesprek ging, bleek het te gaan om een heel interessant onderzoek.” Het gaat bij het werk van Stan om hele grote machines die wel 9000 vellen per minuut kunnen printen. “De machine, die maken we zelf, maar het papier kopen we in. Nu is het zo dat niet elke papiersoort in onze printers kan. Het aantal soorten willen we uitbreiden en daarom moeten we weten waarom het ene papier wel kan en het andere niet. En hoe kunnen we daar slim mee omgaan en onze machine aanpassen?”

Pakketje vezels
Papier is eigenlijk een pakketje vezels, legt Stan uit. “Dat kan van verschillende bomen zijn, de coating kan een bepaalde laag of meerdere lagen zijn. Er zijn heel veel factoren die bepalen hoe goed het papier de inkt opneemt. Het is zelfs zo, dat als jij maar heel even een vel papier aanraakt, je het papier al verandert en dat zie je als je gaat printen.”

"Papier lijkt niet heel high tech, maar er zitten ingewikkelde natuurkundige principes achter"

Stan Camp



“Papier heeft iets ouderwets, het lijkt niet heel high tech, maar er zitten echt ingewikkelde natuurkundige principes achter. Dat maakt het heel spannend om mee te werken.” Dat was voor Stan ook wel een beetje een verrassing, geeft hij toe. “Vroeg had ik er niets mee, maar nu heb ik echt last van beroepsdeformatie. Ik kijk tegenwoordig ook hoe andere dingen dan die van onszelf worden geprint.”

Zijn enthousiasme beperkt zich echter niet tot het product waarmee hij werkt, het zijn ook de sfeer en de collega’s bij het bedrijf waar hij is gedetacheerd. “Ik heb heel veel vrijheid. Mijn onderzoek gaat erover papier beter te leren begrijpen, dat is de hoofdvraag. Maar hoe ik dat invul, is aan mij. Ik werk heel zelfstandig, terwijl iedereen wel voor me klaarstaat om me te helpen. Iedereen is hier sowieso super open en in voor een praatje, dat is heel fijn.”