06 januari 2022

Pim Korten verruilde wetenschappelijk onderzoek voor software ontwikkeling

“Werken in een dynamische omgeving binnen een complex domein, daar gaat mijn hart sneller van kloppen.” Na zijn opleiding Technische Wiskunde aan de TU Delft wilde Pim Korten wetenschappelijk onderzoek gaan doen. Toen dit toch niet helemaal bleek te zijn waar hij gelukkig van werd, koos hij voor een andere richting: software ontwikkeling.

“Ik heb veel uitdaging nodig en werk graag aan complexe domeinen. Dat is ook een van de redenen waarom ik via detachering werk. Daarmee is het namelijk makkelijker om bij grote bedrijven binnen te komen die zich bezighouden met grote, uitdagende technische projecten.” Specifiek voor ENTER koos Pim vanwege het menselijke en persoonlijke aspect. “De slogan ‘Tech with a heartbeat’ wordt hier echt waargemaakt. De accountmanagers zijn betrokken en weten waar ze het over hebben. Ze zijn erg goed in het maken van de juiste match tussen werknemers en opdrachtgevers.” Verder zijn de trainingsmogelijkheden een groot voordeel voor Pim. Zo nam hij recent deel aan de training Innovative Problem Solving and Decision Making.

Shell
Pim is bijna tien jaar in dienst bij ENTER en het bevalt nog altijd even goed. Via ENTER heeft hij aan verschillende projecten gewerkt bij Bosch, Philips en Shell. Bij Shell zit hij nog steeds met veel plezier. Hier werkt hij aan de JewelSuite. Dat is een applicatie waarmee je bodemlagen modelleert. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt door geologen en reservoir engineers om te bepalen waar het beste geboord kan worden voor olie.

Als software ontwikkelaar houdt Pim zich momenteel bezig met het automatiseren van workflows in de software. Verder ontwikkelt hij een Application Programming Interface (API) die andere ontwikkelaars kunnen gebruiken om ook hun workflows te automatiseren.

Pim Korten
Pim Korten



Complex domein
Het werken met geologische software sluit goed aan bij de wiskundige achtergrond van Pim. Er komen namelijk veel algoritmische en geometrische problemen bij kijken. “Het is een complex domein en een gigantisch groot softwarepakket, waar wel zestig ontwikkelaars aan werken”, vertelt Pim. “Het opzetten van één centrale API is dan ook een grote uitdaging. Je moet er goed over nadenken, want het moet voor iedereen die het gaat gebruiken duidelijk zijn. Hiervoor is veel communicatie met andere teams nodig. Het contact met de mensen om mij heen maakt het werk voor mij nog leuker.”

Ook in zijn vrije tijd vindt Pim het fijn om tijd door te brengen met de mensen om hem heen. “Aan de andere kant ben ik ook best wel een huismus. Mijn hart gaat letterlijk en figuurlijk sneller kloppen van sporten, gamen of lezen. Ik lees het liefst fantasyboeken. The Wheel of Time is een absolute aanrader.”

Over time gesproken: in de tijd dat Pim bij Shell zit, heeft hij al een aantal mooie dingen bereikt. Dingen om trots op te zijn. Het automatiseren van de workflows en het opzetten van de API zijn enorme uitdagingen. Hij heeft dit samen met zijn team en de hulp van architecten opgezet vanaf scratch en nu vormt het een essentieel onderdeel van de software die anderen echt gaan gebruiken. De komende tijd blijft hij graag nog even doorwerken aan dit project. Na zes jaar werken aan deze applicatie is er nog steeds een hele hoop te leren.