24 februari 2022

Quick van Rijt: helemaal op zijn plek bij ENTER

Na verschillende projecten in vakgebieden als beveiliging, defensie, ruimtevaart en de metaalindustrie ging de ervaren technical writer Quick van Rijt op zoek naar een nieuwe uitdaging. En precies op het juiste moment kwam ENTER op zijn pad met de vraag of hij bij Shell aan de slag wilde. Dat was exact de uitdaging waar Quick naar op zoek was! In zijn zoektocht naar een nieuwe baan, had hij een test gedaan wat het beste bij hem zou passen. En daar kwam uit dat de olie-industrie heel geschikt voor hem was!

En warempel: niet veel later bood Patrick van Noort hem de baan bij Shell aan en viel alles op zijn plek. Ook de keuze voor ENTER was snel gemaakt. Met Patrick had Quick meteen al een klik en het werken via detachering was hem eerder ook goed bevallen. Quick: “Vooral de mogelijkheid om bij verschillende bedrijven en afdelingen te snuffelen is een voordeel.”

Topic-based writing
Bij Shell houdt Quick zich bezig met het automatiseren van documentatie en het begeleiden van software schrijfprocessen. Ook leert hij zijn collega’s hóe ze moeten schrijven. “Iedereen gebruikt altijd een eigen manier van formattering. Dat krijg je nooit gestandaardiseerd. Daarnaast zijn developers vaak gewend om vanuit hun eigen kant te schrijven en niet vanuit de kant van de gebruikers”, vertelt Quick. Hij maakt daarom veel gebruik van topic-based writing. Daarbij zijn teksten gestructureerd rond bepaalde topics die kunnen worden gemengd en hergebruikt in verschillende contexten.

Quick van RijtQuick licht het toe: “Voorheen was alles gebaseerd op Word-documenten waarbij de hoofdstukken in een vaste volgorde waren opgebouwd. Topic-based writing is meer zoals een website waarbij je kunt hyperlinken en springen tussen de afzonderlijke topics.” Het topic-based schrijven maakt het voor Quick en zijn collega’s veel eenvoudiger om nieuwe teksten te schrijven. Iedereen kan nu zelf stukken schrijven of uitbreiden en een nieuwe module is zo gemaakt. Alle informatie die je nodig hebt, kun je makkelijk uit het systeem filteren.

Gedeelde passie
Moeilijke dingen makkelijk maken, dat is waar het hart van Quick sneller van gaat kloppen. Daarom is hij ook graag bezig met 3D modellen en simulaties. “Daarmee maak je complexe situaties visueel en voor iedereen begrijpelijk.” Ook thuis doet hij veel met elektronica en techniek en die passie deelt hij met een van zijn zoons. Ze kunnen samen sparren, elkaar uitdagen en van elkaar leren. “Ik ben erg trots op hem als hij vertelt over zijn werk.”

"Vooral de mogelijkheid om bij verschillende bedrijven te kunnen snuffelen, is een voordeel van detachering"

Quick van Rijt / technical writer bij ENTEREen andere passie van Quick is volleybal. Naast het spelen van competities en het coachen van teams maakt hij nog wel eens wat spannends mee in de sporthal. Zo heeft hij samen met zijn dochter een jongen gereanimeerd met een AED. Doordat Quick een BHV-cursus heeft gevolgd, wist hij precies hoe hij moest handelen en heeft de jongen het gered. Later zijn Quick en zijn dochter door de jongen uitgenodigd voor een etentje als dank dat ze hem hadden geholpen. “Dat moet je gewoon voor je medemens kunnen doen,” vindt Quick.

Quick van Rijt 2Quick is trouwens niet alleen op die manier betrokken bij zijn medemens. Bij ENTER is hij altijd een graag geziene gast op barbecues en pubquizzen. Hij doet met iedere activiteit mee en draagt trouw alle ENTER merchandise. Die gaan zelfs mee op vakantie! Daarnaast is hij erg betrokken bij zijn ENTER-collega’s en denkt hij graag met hen mee. Bijvoorbeeld hoe ‘tech with a heartbeat’ ook in elektronica tot leven kan worden gebracht.