23 juni 2022

Senior Design Engineer Octavian Nemet: “Ik wil zien en voelen wat ik ontwerp”

Octavian Nemet werkte in Duitsland in de automotive sector, maar wilde graag een overstap maken naar een andere branche in de high tech. Toen hij op internet ging zoeken waar hij dan het beste terecht zou kunnen, kwam Eindhoven heel goed naar voren. Maar eenmaal hier aan het werk, mistte hij toch iets: direct in aanraking komen met de hardware die hij ontwierp. Octavian: “Ik was ingehuurd als consultant, maar zat voor mijn gevoel te ver van de klant af. En toen benaderde Remco me…”

Remco is een van de Account Managers van ENTER en zijn mail aan Octavian kwam precies op het goede moment. “Stel je voor dat je jaren ergens aan werkt, je ontwerpt het, maar je ziet het nooit!” Octavian had daar genoeg van. “Het is hetzelfde als online met lego spelen… helemaal niet leuk!” Hij wil zijn ontwerpen tot leven zien komen en in het echt zien waar eventuele problemen met het design zich voordoen. “Je ziet dan veel meer en je voorkomt fouten ook veel eenvoudiger.”

High tech microscoop
Via ENTER werkt hij nu aan een onderdeel van een high tech microscoop. “Microscopen zijn er om monsters te analyseren en de ‘Smart Stage’, waar ik aan werk, houdt dat monster vast terwijl je het tegelijkertijd kunt bewegen, roteren of vervangen. Zo kun je het monster eenvoudig op verschillende punten bekijken.”

Octavian
Octavian NemetDe Smart Stage is ontwikkeld in de afgelopen tien jaar en er zit heel veel engineering werk in. Octavian: “Ik ben Senior Design Engineer en werk aan de verdere verbetering van de Smart Stage. En in deze baan zie ik die verbeteringen ook in het echt uitkomen, want ik kan zo even naar de ontwikkelafdeling lopen.”

Perfectie
“Hopelijk wordt de Smart Stage ooit perfect”, mijmert Octavian. Hij is even stil. En dan, lachend: “Nou ja, zo dicht bij perfect als mogelijk.” En als dat doel is bereikt? “Dan gaan we verder met een andere Smart Stage. Die waar ik nu aan werk, is bedoeld als toepassing in de semi conductor industrie. De volgende passen we toe in life sciences. Dat brengt heel andere uitdagingen met zich mee. Zoals het product laten werken bij een temperatuur van -250 graden celcius.”

Octavian zit voorlopig dan ook nog wel even op zijn plek. Niet alleen qua werk, maar ook met Eindhoven is de klik goed. En niet alleen vanwege de high tech industrie. “Ik was in het begin wel bang dat het een te kleine stad voor me zou zijn. In Roemenië, waar ik vandaan kom, ben ik een grotere stad gewend en voordat ik hier kwam, woonde ik München. Maar intussen vind ik het wel fijn dat het wat kleiner is. Het is niet zo druk, terwijl er wel vanalles te doen is. En als ik eens een keer naar een echt groot concert ofzo wil, zijn Amsterdam en Rotterdam ook niet ver weg. Zelfs Keulen en Brussel zijn dichtbij.” De perfecte situatie dus? Octavian: “Zo dicht bij als mogelijk haha!”