20 december 2022

Seyhmus Gökçen: 'Je vaardigheden presenteren is niet genoeg bij het overtuigen van een publiek'

"Ik voel me nu al thuis hier in Nederland", zegt Seyhmus Gökçen. Seyhmus begon nog niet zo lang geleden bij ENTER als Software Engineer. Hij rondde hier onlangs ook de cursus 'Presenting Your Ideas' af, die hem zal helpen zijn doelen te bereiken.

Deze cursus helpt je voor te bereiden op verschillende situaties waarin je anderen moet overtuigen van je idee. Gedurende twee avonden leer je je ideeën zo te presenteren dat je publiek zal luisteren. Of dat publiek nu één van je collega's is of een hele groep of bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek. "Voordat ik aan de cursus begon, dacht ik als ingenieur aan het presenteren van mijn ideeën. Maar tijdens de cursus leerde ik dat je veel socialer en veel persoonlijker moet zijn. Je moet een goed stappenplan hebben als je iets presenteert."

Voorheen dacht Seyhmus dat het bij zijn presentatie voldoende was om alleen over zijn vaardigheden te praten. Tijdens de cursus leerde hij dat dat in feite niet het geval was. Hij weet nu dat hij een concreet doel moet hebben dat hij heel goed moet onderbouwen. Ook leerde Seyhmus dat rekening houden met je publiek heel belangrijk is. "Normaal gesproken zou ik tegen alle interviewers dezelfde dingen hebben verteld. Maar nu zou ik dingen vertellen op basis van het publiek.

De Nederlandse cultuur begrijpen

Seyhmus komt oorspronkelijk uit Turkije en verhuisde naar Nederland voor nieuwe baankansen. "Nederland staat bekend om zijn openminded cultuur. Er zijn ook veel high-tech bedrijven in Nederland wat het voor mij nog interessanter maakte om naar Nederland te verhuizen." De Nederlandse en Turkse cultuur verschillen erg van elkaar. Erica, een van onze Talent Managers, stelde voor dat Seyhmus de cursus Presenting Your Ideas zou volgen zodat hij de Nederlandse cultuur beter zou begrijpen.

Seyhmus Gökçen
Seyhmus Gökçen"Erica heeft me ook geholpen met het vinden van een appartement. Ze ging voor mij naar de bezichtiging en stuurde me een video van het appartement en zonder het appartement echt live te zien heb ik het gehuurd," zegt Seyhmus. Hij voegt eraan toe: "Ik had geen andere gesprekken met andere wervingsbedrijven. ENTER was het eerste bedrijf waar ik op gesprek ging. En ik werd bij mijn eerste poging aangenomen. ENTER zou sowieso mijn eerste keus zijn. De mensen bij ENTER zijn echt behulpzaam en zijn persoonlijk betrokken bij elke kandidaat die door de deur komt. Ze zijn ook uiterst behulpzaam. Daarom kies ik voor ENTER."