25 januari 2024

Software Engineer Francisco Fonseca: 'Soft skills zijn net zo belangrijk als hard skills'

Elk jaar bieden we bij ENTER een aantal soft skill cursussen aan die onze medewerkers helpen zichzelf verder te ontwikkelen. Een kans die Francisco niet kon laten liggen. Een tijdje geleden volgde Francisco zelf de cursus Problem Solving. "Onze Talent Manager Erica raadde me de cursus aan toen ik voor het eerst op kantoor kwam. Ik besloot de cursus te volgen omdat ik het belangrijk vind om me te blijven ontwikkelen op verschillende gebieden. En de cursussen van ENTER zijn denk ik een goede manier om meer soft skills te leren. Het maakt je ook een betere professional naar mijn mening."

Dat leren nooit ophoudt, werd Francisco al snel duidelijk. "Ik denk dat ik heel goed ben in het oplossen van problemen, maar door de cursus leerde ik meer over de verschillende uitgangspunten en de verschillende manieren om problemen op te lossen. Dat was erg nuttig vanwege de omgeving waarin ik werk. Mijn collega's komen van over de hele wereld en we hebben allemaal verschillende manieren om bepaalde dingen te doen. De cursus hielp me dat te begrijpen en gaf me inzicht in hoe ik die situaties moet benaderen." De cursus was verdeeld over twee dagen en samen met een groep collega’s los je aan de hand van voorbeelden verschillende problemen op verschillende manieren op. "Op de eerste dag van de cursus ging de docent vrij algemeen in op hoe je problemen in je dagelijks leven kunt oplossen. Daarna bespraken we een aantal problemen die we in het dagelijks leven tegenkwamen en verschillende methoden om die problemen op te lossen of aan te pakken. Dat was leuk omdat we ons konden inleven in de problemen en de verschillende methoden. Je hebt misschien een andere aanpak dan je collega, maar door deze cursus leer je over deze verschillende benaderingen en waarom de ene aanpak in een bepaalde situatie misschien beter werkt dan de aanpak die je in eerste instantie zou kiezen."

"Het was heel nuttig in de zin dat iedereen een manier kent om problemen op te lossen, dus zelfs als je het gevoel hebt dat je weet hoe je een probleem moet oplossen, leer je een nieuwe manier om dingen te doen. Je leert bepaalde situaties vanuit een ander oogpunt te bekijken." De groep collega's die samen met Francisco de cursus volgden, was niet alleen multicultureel, maar ook multi-professioneel. Hij legt uit: "Met multi-professioneel bedoel ik dat de groep niet alleen bestond uit software engineers, maar ook uit mensen met verschillende banen. Door deze groepsdynamiek leer je hoe een software engineer met veel ervaring problemen oplost of hoe een werktuigbouwkundige problemen oplost. Het was erg interessant voor mij om die verschillende perspectieven te zien. Je leert ook hoe je omgaat met mensen die een hogere rol hebben, zoals een manager, maar ook hoe je omgaat met klanten."

Francisco (Pako) FonsecaTijd voor verandering
Voordat Francisco naar Nederland verhuisde, woonde en werkte hij in Mexico, zijn geboorteland, als software engineer. Zijn overstap naar Nederland was niet erg voor de hand liggend. Hij vertelt: "Ik kom uit Mexico en de meeste mensen uit Mexico die software engineer zijn, verhuizen naar de Verenigde Staten. Ik was persoonlijk niet zo geïnteresseerd in de Verenigde Staten. Het is niet dat ik het land niet leuk vind, ik wil er ooit nog wel eens heen, maar het was niet mijn droom om er te werken en te wonen. Ik wilde ergens aan de andere kant van de wereld gaan wonen. Een van mijn eerste opties was Nederland omdat ik al een paar dingen wist over het land en de cultuur, zoals het fietsen, het vervoer en dat de kwaliteit van leven hier erg goed is."

Francisco woont nu een paar maanden in Nederland en heeft het hier erg naar zijn zin. "Ik vind het weer hier heerlijk, ook al klagen veel mensen erover, ik vind het echt heerlijk. En dat komt omdat we in Mexico maar 2 seizoenen hebben. Toen ik voor het eerst in Nederland kwam, was het herfst en dat had ik nog nooit meegemaakt." Francisco mag dan nog niet zo lang in Nederland zijn, maar hij heeft zeker al een aantal plaatsen bezocht. Dat is ook niet zo verassend, want hij houdt van ontdekken. "Ik woon in Eindhoven en wanneer ik wat vrije tijd heb, probeer ik wat delen van Nederland te verkennen. Zo ben ik naar Tilburg, Breda, Rotterdam, Den Haag en Delft geweest. Ik moet nog steeds het noorden van Nederland verkennen. Ik wil ook nog naar veel landen reizen, maar de belangrijkste zijn Japan, Indonesië en China. Ik geniet erg van die landen en hun culturen. Vooral Indonesië. Het is hier heel anders dan Mexico, maar ik kan me in veel dingen vinden. Dus het voelt vertrouwd. Dat was ook wel verrassend voor mij. Dat een cultuur aan de andere kant van de wereld zo op je eigen cultuur kan lijken."

Van groot naar klein
Zijn keuze voor ENTER was voor Francisco ook een hele bewuste. "In het verleden heb ik voor een aantal grote internationale bedrijven gewerkt. Zij gaven me de kans om als engineer aan de slag te gaan. Zelfs toen ik nog student was. Ik zal ze daar altijd dankbaar voor zijn, maar ik vond het niet zo leuk. De grote bedrijfsomgeving was niets voor mij en dat is ook een van de redenen waarom ik voor ENTER heb gekozen. Het is een vrij klein bedrijf met de ambitie om te groeien, maar tijdens die groei hun identiteit niet te verliezen. Dat maakt het voor mij persoonlijker. Vooral met het menselijke aspect dat ze hebben. Bij mijn oude baan sprak ik met niemand anders dan andere software engineers en als ik op het ENTER-kantoor werk, maak ik een praatje met mensen van HR en Marketing bijvoorbeeld. Ik wilde een meer menselijke omgeving en bij ENTER krijg ik dat. Het is iets wat ik nodig heb en tot nu toe bevalt het me hier erg goed."