14 juni 2022

Van Cuba naar Nederland voor dé ideale baan: ‘Zelfs het weer vind ik heerlijk’

“Alles is hier anders dan op Cuba!” Dayron Albeirus zegt het met een lach. Want hij vindt het fijn in Nederland. “Zelfs het weer vind ik heerlijk! Op Cuba is de zon gewoon echt te heet en er zijn maar twee seizoenen: zomer of ietsje minder zomer. Hier heb je vier echte seizoenen en het is voor het eerst in mijn leven dat ik de lente meemaak! Ik vind dat zo mooi! De kleuren in de natuur zijn zo fris en helder.”

Ook over de mensen in Nederland is Dayron te spreken. “Ze zijn open en vriendelijk en iedereen wil je meteen helpen.” Iets dat heel goed van pas kwam toen hij en zijn vrouw pas hier woonden en ze in een soort van Catch 22 situatie terecht kwamen. Een huis huren was lastig zonder bankrekening, maar een bankrekening openen kon alleen met een inschrijving op een eigen adres… Gelukkig was daar zijn manager Joey Stroek die hem bijstond met raad en een beetje daad. “En mijn huidige huisbaas! Die komt uit Colombia en snapte mijn probleem helemaal! Hij liet me vast in het huis wonen en op het adres inschrijven en toen werd alles geregeld.”

‘Je moet blijven leren’
Wat maar goed is ook, want Dayron vindt niet alleen Nederland hartstikke leuk, hij is ook gek op zijn werk. Hij werkt als DevOps engineer aan een nieuw platform voor een klant dat binnenkort wordt geïmplementeerd en daardoor werkt hij altijd met nieuwe technologie. “Er zit altijd ontwikkeling in de technologieën waar ik mee werk. Je knippert één keertje met je ogen en er is alweer iets nieuws. Dat betekent dat je altijd moet blijven leren. Maar In Nederland is ook dat veel makkelijker dan in Cuba. Je hebt hier gewoon veel makkelijker toegang tot allerlei tooling en veel informatie is openbaar. Dat is in Cuba niet zo.”

Dayron
Dayron Albeirus


Wat wel openbaar was in Cuba was LinkedIn. Als een van de weinige plekken op het internationale internet. Dayron: “Daardoor kon ik zoeken naar dé baan die ik wilde hebben. Die vond ik bij ENTER en toen heb ik gewoon een sollicitatie gestuurd. Het leuke is dat meer vrienden van mij uit Cuba in Nederland werken, zo kunnen we toch makkelijk contact houden.”

En dan is het natuurlijk fijn om even in je eigen taal te kunnen communiceren. “Al zijn we wel van plan om hier te blijven”, vertelt Dayron. “Dus ik zit op Nederlandse les. Ik vind het wel een moeilijke taal, maar in het weekend probeer ik het wel vaker uit. Dan gaan we vaak uitstapjes maken in Nederland, naar steden als Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Maastricht. En Delft… dát vond ik echt een heel leuke stad! Ik wil heel graag de cultuur en de geschiedenis leren kennen.”