13 april 2023

Blog René van de Pas - Waarom het belangrijk is om je eigen waarden te kennen, ook in je werk

Binnen ENTER werken veel jongeren uit de categorie millenials en generatie Z. Jongeren die rechtstreeks vanuit hun Bachelor of Master opleiding bij ENTER zijn gestart. Wat deze doelgroep kenmerkt, is dat ze volop bezig zijn zichzelf te ontdekken. ‘Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?’ Dit zijn de vragen waarop ze een antwoord zoeken in deze levensfase. Ze willen hun talenten optimaal benutten, maar keuzestress en perfectionisme belemmeren vaak hun geluksgevoel. Ze ervaren dat ze geleefd worden, hebben soms last van FOMO (Fear of Missing Out), terwijl ze geen reactief leven willen leiden, maar juist proactief willen bijdragen aan de wereld om hen heen. Het voelt voor hen soms alsof ze niet zelf aan het roer staan van hun eigen leven, terwijl dit wel is waar ze naar verlangen.

Als coach binnen ENTER heb ik het voorrecht om met deze jongeren te mogen werken en ze te begeleiden in hun zoektocht naar zichzelf. Ik ga niet zozeer op zoek naar een baan die bij ze past, maar ik kijk veel meer vanuit een helikopterperspectief naar de persoon; ik ga erboven hangen als het ware en zoom uit. Door uit te zoomen, ga ik veel meer naar de kern: wat zijn iemand zijn persoonlijke waarden? Dit doe ik overigens niet alleen met millenials, maar ook met collega’s die al wat verder zijn in hun carrière. Ieder mens kan op verschillende levensgebieden of op verschillende momenten een andere waarde centraal stellen. Zo kan iemand op relatiegebied zorgzaamheid belangrijk vinden en op zakelijk gebied juist resultaatgerichtheid. De unieke combinatie van waarden van een persoon vormt een innerlijk kompas voor diegene, een kompas dat ons kan helpen om door het leven te navigeren.

Diep gekoesterde verlangens
Klinkt mooi, maar wat zijn dat eigenlijk, waarden? Waarden zijn, volgens de definitie, leidende principes die ons houvast geven en ons inspireren. Het zijn diep gekoesterde verlangens over wie we willen zijn in relatie tot onszelf en anderen en hoe we ons willen verhouden tot de wereld.

In mijn coachingstrajecten werk ik veel met de waardenkompas uit de ACT theorie. Een mooi visueel kompas dat je thuis kunt ophangen en welke je herinnert aan wat er echt toe doet. Wil iemand specifiek inzoomen op zijn werk, dan gaan we kijken naar de loopbaanwaarden of loopbaanankers. Loopbaanankers kunnen een drijfveer vormen bij keuzes die je in de loop van je carrière maakt. Vaak ben je je niet bewust van je loopbaanankers. Als je echter keuzes maakt die haaks staan op jouw ankers, komen ze aan de oppervlakte omdat het gaat wringen.

Als je weet wat je persoonlijke kernwaarden zijn en je een baan kiest die overeenkomt met die waarden, maak je veel meer kans om gelukkig te zijn in die baan. Leven vanuit wie je bent en waar je voor staat, geeft meer rust en verlaagt de kans op burn-out. En juist die innerlijke rust, is wat deze nieuwe generatie nodig heeft. Filosoof Friedrich Nietzsche zei het al: “He who has a why to live for can bear almost any how.”

En zelf zeggen we bij ENTER niet voor niets: “Een mooi vooruitzicht in je carrière draait om meer dan werk. Dat gaat ook over persoonlijke ontwikkeling en plezier in wat je doet.” Wij kijken samen met jou wat bij jou past en wat jij nodig hebt. Dát is voor ons Tech with a heartbeat!

Een keer kennismaken en zien wat ENTER voor jou kan betekenen? Bel of mail me gerust