17 januari 2023

Frank Schobben bij 5 jaar dienstverband: “ENTER had en heeft mooie opdrachten voor mij”

De tijd vliegt als je het naar je zin hebt. Een gezegde dat zeker opgaat voor Frank Schobben. Alweer vijf jaar in dienst bij ENTER en nog steeds met veel plezier. “Ik weet nog altijd niet precies wat m’n droombaan is, al weet ik wel steeds beter wat ik niet wil. ENTER heeft altijd interessante en goede opdrachten voor me gehad.”

Dat laatste was ook een van de redenen waarom hij ooit bij ENTER een contract tekende. Het contact was er al eerder, maar Frank koos voor een andere werkgever. Die bleek echter op de langere termijn voor zijn kennis en kunde wat minder geschikte opdrachten te hebben en bij een werkgever waar hij later terecht kwam, was het na 3 jaar ook weer tijd om te wisselen. “En toen belde Remco!” vertelt Frank. Remco was op dat moment business manager voor het Software Technology Team in Eindhoven en hij slingerde het contact met Frank weer aan.

Frank viert dat hij 5 jaar in dienst is bij ENTER
Frank viert dat hij 5 jaar in dienst is bij ENTER“Intussen is dat dus al meer dan vijf jaar geleden… de tijd vliegt als een malle.” Frank zegt het bijna verbaasd. In die vijf jaar deed hij een aantal projecten in de technische automatisering bij verschillende bedrijven. Zo werkte hij aan een veiligheidssysteem in de procesindustrie. Frank: “Ik maakte software om het systeem gecontroleerd ‘down’ te laten gaan als er iets mis ging, ik zat dus heel dicht op de hardware.”

"Ik maakte software om het systeem gecontroleerd 'down' te laten gaan"

Frank Schobben over zijn werkGeen routine
Bij een opdracht daarna werkte hij aan magnetrons voor gebruik in vliegtuigen. Als vliegtuigpassagier heb je er geen weet van, maar ook daar zit complexe software in. Nadat dat bedrijf werd overgenomen, startte hij op weer een ander project. “Dat is ook het leuke, je bent in dienst bij één en dezelfde werkgever, maar je kunt toch steeds iets anders doen”, aldus Frank. Nu werkt Frank in de semiconductorindustrie als software ontwikkelaar van een module waar spiegels in zitten voor het UV licht dat wordt opgewekt uit tinplasma. “Een heel andere vorm van software engineering. Het is heel complex en het systeem is zo groot… dat vraagt heel specifieke domeinkennis van het systeem en de tooling”, aldus Frank. “Dat maakt het dan ook weer interessant, ik zit er nu ruim 2 jaar en mijn werk is nog altijd geen routine. Het is zo divers en er zijn zoveel tools, er verandert altijd wel wat!”

Frank werkt ‘hybride’ na de Coronaperiode: 2 vaste teamdagen op dinsdag en donderdag en dan nog een andere dag, meestal de maandag. “Het is weer file rijden maar de combinatie tussen thuis- en op kantoor werken bevalt me wel heel goed.” Als Frank op kantoor werkt, kan hij dat soms ook mooi combineren met iets gezelligs bij ENTER op kantoor. Zoals de zomerbarbecue of onlangs Software & Socials. “De opzet daarvan was heel leuk! Er stond een broodje klaar, zodat je niet met een knorrende maag naar de presentatie van Ger Cloudt hoefde te luisteren. Als je geïnteresseerd bent in software, is hij een heel interessante spreker! En het eten daarna was opnieuw lekker en gezellig. Het is leuk om andere collega’s te ontmoeten”, vertelt Frank.

"Je bent in dienst bij één en dezelfde werkgever, maar je kunt toch steeds iets anders doen"

Frank Schobben over werken bij een detacheringsorganisatieRust
Ook leuk, vindt Frank, is naar de schietbaan gaan. Frank: “Dat is echt een grote hobby van me. Ik schiet in verschillende disciplines van de KNSA, de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie, op een baan bij me in de buurt. Ik schiet met een pistool op 25 meter en ook nog op een geweerbaan voor 50 meter. Ergens anders huren we nog 100 meter baan. Schieten is voor mij een soort meditatie. Als je namelijk gestresst en opgejaagd op de baan staat, gaat het voor geen meter. Je moet echt je rust hebben. En je kunt je heerlijk focussen op die schijf.”

Een hobby van Frank: niet het rijden, maar het bouwen van een motor
Een hobby van Frank: niet het rijden, maar het bouwen van een motorEen andere hobby van Frank is het sleutelen aan motoren. “Vooral het sleutelen, zodra het rijdt is de lol voor mij er wel een beetje af”, vertelt hij lachend. “Het is vooral de nieuwsgierigheid om te weten hoe je een blok met reviseren en inbouwen en het plezier als dat is gelukt. Het rijden zelf… dat vind ik vaak maar gehannes. Voor de veiligheid wil ik echt een pak aan en dat pak aan en uit trekken, is zoveel gedoe!” En om tussen de files door te rijden nu het verkeer weer druk is? “Nee, dat is helemaal niet rustgevend! Dan maar liever veilig en relatief ontspannen in de auto.”