23 maart 2023

Ladislau Posta: ‘’Op sommige momenten geloofden ze meer in mij dan dat ik in mezelf deed’’

“Bij ENTER heb je echt zeggenschap over welke opdracht je gaat doen en je kunt samen met je Business Manager ook zelf de uitdaging zoeken waar je naar op zoek bent. Het team bij ENTER is professioneel en staat je bij met alles. De sfeer bij ENTER is bovendien heel prettig.” Ladislau kwam in eerste instantie naar Nederland voor een post-master aan de TU/e. Tijdens zijn studie leerde hij de Nederlanders en de Nederlandse cultuur beter kennen. “Ik was gecharmeerd van de mentaliteit van de Nederlanders. Ze zijn heel vriendelijk en tolerant.”

De Nederlandse charme heeft voor hem nooit aan kracht verloren. Ladislau woont intussen al meer dan 20 jaar in Nederland en heeft ondertussen ook de Nederlandse taal onder de knie. Oorspronkelijk komt hij uit Roemenië waar hij de opleiding Computer Science & Software Design volgde. Na zijn studie wilde hij graag iets praktisch doen, maar hier had hij niet de juiste achtergrond voor. Daarom besloot hij om in Nederland de post-master Software Technology te volgen. Nederland beviel zo goed dat hij na zijn studie hier op zoek ging naar een nieuwe uitdaging.

Die uitdaging kwam al redelijk snel voor Ladislau. In 2004 begon hij bij een bedrijf dat software engineering tools maakt om gedrag te simuleren, wiskundig te verifiëren en automatisch code te genereren voor cyber-fysische systemen. In de 15 jaar dat Ladislau daar werkte, heeft hij van alles gedaan; van het schrijven van code tot ontwerpen, en van quality assurance tot engineering. “Ik heb daar veel geleerd en mijn netwerk opgebouwd, maar na 15 jaar was het tijd om een switch te maken.” Ladislau had de ambitie om meer de kant van development op te gaan. Hij vertelt: “Ik wil de resultaten van mijn werk zien.” Hij had zijn CV net een dag online gezet en toen klopte Koen van ENTER aan. “Het verbaasde mij echt hoe snel Koen en zijn collega Perjan mij konden ‘lezen’. Ze wisten precies mijn kwaliteiten en valkuilen op te noemen. Gedurende de afgelopen drie jaar hebben zij mij echt geholpen. Er is echt een soort vriendschap ontstaan tussen mij en Koen. Op sommige momenten geloofden hij en Perjan meer in mij dan dat ik zelf deed.”

Touwtjes in eigen handen
De keuze voor ENTER viel al snel. Ladislau wilde graag de touwtjes in eigen handen nemen. “Daarom heb ik ook voor ENTER gekozen. Ik kan aangeven wat ik graag wil doen en daar wordt goed naar geluisterd.” Hij voegt toe: ‘’ Hetgeen wat ik het meest waardeer aan ENTER is de persoonlijke aandacht die je krijgt. Ze kijken naar jou, maar ook naar wat er nog achter jou zit, zoals familie. Het team is erg betrokken en professioneel.’’ Ladislau heeft regelmatig de vraag gekregen van collega’s waarom hij niet weg zou gaan bij ENTER. Hij antwoordt: ‘’Ik heb dat niet nodig. Bij ENTER heb ik alles wat ik nodig heb. Ik krijg hier de vrijheid en de hulp die ik nodig heb.”

Het eerste project van Ladislau voor ENTER was bij een groot Nederlands elektronicaconcern. Hier werkte hij aan een pathologiescanner. Deze scanners vervangen de traditionele microscoop bij onderzoek van lichaamsweefsel en -cellen. Vervolgens ging Ladislau aan een ander onderdeel van de scanner werken. Door de ervaring die hij heeft met de scanner kon hij deze overstap makkelijk maken. Gedurende dit project mocht hij zijn eigen team opbouwen en rondde hij de cursus SAFe SCRUM Master succesvol af. “Dat was echt een leuke ervaring”, voegt hij toe. En toen was het tijd voor de volgende stap in zijn carrière.

Ladislau PostaBack to the roots
“Ik vind het echt heel gaaf om te zien aan wat voor producten ik werk.” En met die gedachte in het achterhoofd maakte hij de volgende stap. Bij een producent van optische en elektronische apparatuur ging hij vervolgens aan de slag met een nieuwe generatie printers. In eerste instantie twijfelde Ladislau een beetje, hij wist niet zoveel over printers en had daar weinig ervaring mee. Na wat wikken en wegen besloot hij de uitdaging aan te gaan. “Het leek me wel een leuke uitdaging. Toevallig had ik mijn afstudeerproject bij een soortgelijk bedrijf gedaan dus ik ging terug naar mijn roots maar dan wel een stuk complexer.”

In zijn vrije tijd spendeert Ladislau graag tijd met zijn kinderen. Alle drie zijn kinderen spelen al een aantal jaar tennis op een hoog niveau. Dat betekent dat zij regelmatig een stukje moeten reizen om wedstrijden te spelen, maar dat vindt Ladislau niet erg. “Ik ben zelf een tijdje interim coach geweest voor het voetbalteam van mijn zoon. Bij dit soort activiteiten probeer ik mijn steentje bij te dragen en dat vind ik ook leuk om te doen.” Naast zijn kinderen heeft Ladislau nog een grote passie. Samen met zijn vrouw heeft hij al een aantal jaren een volkstuin. “We komen allebei vanuit Roemenië van families met kleine of grotere tuinen. Op deze manier halen we een stukje Roemenië naar Nederland.” In het voorjaar en najaar zijn Ladislau en zijn vrouw iedere week in hun tuin te vinden waar ze groentes, fruit en andere planten verbouwen en onderhouden.