17 augustus 2022

BLOG: Recruiter Cune Peters deelt haar 7 beste tips voor expats

Het is eindelijk zover, je hebt besloten om in het buitenland te gaan werken. Je wordt expat. Waar je aan de ene kant uitkijkt naar deze mooie kans, zijn er nog heel veel dingen die je moet regelen. Onze recruiter Cune deelt haar top 7 tips voor expats.

1. Bezoek je nieuwe woonplaats vóórdat je verhuist

Stel je voor: je verhuist naar een nieuw land om er daar vervolgens achter te komen dat het totaal niet is wat je verwachtte. Bereid je daarom zo goed mogelijk voor. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je vooraf alvast te verdiepen in de culturele verschillen. Als het even kan, breng dan een bezoek aan het land en liefst ook de woonplaats waar je naartoe wilt verhuizen. Begeef je een aantal dagen op locatie, verdiep je alvast in de lokale faciliteiten en voorzieningen en bezoek de buurten waar je graag zou willen wonen. Je kunt zelfs alvast een afspraak met een makelaar maken, zodat je direct een aantal huizen kunt bezichtigen. Een goede voorbereiding is het halve werk!

2. Verdiep je in de kosten van levensonderhoud

Zorg er ook hier weer voor dat je weet wat je te wachten staat vóórdat je verhuist. Hoe zit het met de huurprijzen, energiekosten en bijvoorbeeld belastingen? En voor welke regelingen kom je mogelijk in aanmerking? Onderzoek dus eerst hoe dit in jouw situatie geregeld is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

3. Zorg voor een werkende bankrekening

Een van de eerste dingen die je wil regelen, is een werkende bankrekening. Dit vergt wel enkele formaliteiten, dus zorg ervoor dat je voldoende contant geld en/of een creditcard hebt of toegang tot de bank in jouw land van herkomst. Zo zit je in ieder geval de eerste dagen niet zonder geld.

4. Leer de taal

Dit lijkt een open deur, maar het wordt tóch vaak onderschat. Hoewel er in de zakenwereld vaak prima Engels wordt gesproken, is dit in andere situaties soms een stuk minder gebruikelijk. Het leren van de taal zal je ervaringen niet alleen mooier maken, het maakt je leven ook echt makkelijker. Al zijn het maar een paar woorden en spreek je het niet foutloos uit.

Cune
Cune Peters

5. Aanpassen aan de cultuur en werkomgeving
Wanneer mensen naar een nieuwe locatie verhuizen, wordt het cultuurverschil nog best vaak vergeten. Het begrijpen van de gewoonten en gebruiken van jouw nieuwe woonplaats én de werkomgeving is dan ook erg belangrijk voor jouw succes op professioneel vlak. Zo’n 30% van de opdrachten in het buitenland mislukt, omdat er culturele issues ontstaan. Het begrijpen van de lokale cultuur is dus een essentieel onderdeel van jouw eigen succes. Verdiep je in dagelijkse zaken zoals de manier van begroeten en de dresscode.

6. Bereid je voor op een cultuurshock

Hoe goed je ook je best doet om je voor te bereiden op je nieuwe woonplaats en de bijbehorende cultuur, je krijgt hoe dan ook te maken met een cultuurshock. Zelfs landen waar dezelfde taal wordt gesproken, verschillen wel degelijk van elkaar. Houd er rekening mee dat de culturele verschillen in het begin misschien weleens tot irritatie kunnen leiden. Geef jezelf dus de tijd om te wennen aan je nieuwe leefomgeving. Voor je het weet, voel jij je helemaal thuis!

7. Maak (lokale) vrienden

Het is erg aantrekkelijk om landgenoten op te zoeken en je aan te sluiten bij clubs voor expats. En daar is ook niets mis mee, maar probeer ook uit je comfortzone te stappen. Doe echt moeite om vriendschappen te sluiten met de lokale bevolking. Op deze manier integreer je nóg sneller en maak je je ervaring nóg mooier.

Meer weten? We maakten een handig overzicht voor je!

Lees ook de ervaringen van:
Octavian (Roemenië);

Dayron (Cuba);

Erika (Mexico);

Akshar (India).